Mer fornøyd med alternativ fødsel

POSITIVE ERFARINGER: Kvinner som føder i naturlige omgivelser, med f.eks. naturbilder på veggene, musikk, spesielle lys og aromaterapi, er mer fornøyd enn andre, viser flere undersøkelser. Foto: Colourbox.com
POSITIVE ERFARINGER: Kvinner som føder i naturlige omgivelser, med f.eks. naturbilder på veggene, musikk, spesielle lys og aromaterapi, er mer fornøyd enn andre, viser flere undersøkelser. Foto: Colourbox.com

Mødrer som føder utenfor tradisjonelle fødeavdelinger har mindre smerter og er mer fornøyde enn andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Disse kvinnene har mindre bruk for smertestillende og mindre bruk for epidural-bedøvelse. Mor er helt klart mer fornøyd med å føde i alternative omgivelser fremfor tradisjonelle fødestuer, sier spesialsykepleier og forsker ved Kunnskapssenteret, Elisabeth Jeppesen.

Forskere i det internasjonale Cochrane-samarbeidet har sammenstilt resultater fra en rekke internasjonale undersøkelser, som har sett på forskjeller mellom alternative og tradisjonelle fødsler. Jeppesen og kollegene ved Kunnskapssenteret har kvalitetssikret dokumentasjonen. Hun understreker at studien gjelder friske kvinner som har ukompliserte svangerskap, hvor man også forventer en ukomplisert fødsel.

Færre inngrep

Resultatene viser en rekke positive effekter ved å føde i alternative omgivelser:

  • Redusert bruk av smertestillende
  • Redusert bruk av epidural
  • Økt sannsynlighet for spontane vaginale fødsler
  • Kvinnene er trolig mer fornøyde

Det ble ikke funnet forskjeller mellom gruppene i antall keisersnitt, og det er heller ikke større risiko for alvorlig sykdom eller død ved alternativ fødsel, ifølge forskerne.

I Norge, som i andre vestlige land, føder de fleste kvinner i dag ved spesialiserte fødeavdelinger på sykehus. I fødselsomsorgen har det økt på med medisinsk hjelp som rutine i form av registrering av hjertelyd, drypp, lystgass og epidural. Keisersnitt er også blitt vanligere.

Lys og vann

De tradisjonelle fødestuene er utformet nokså likt et vanlig pasientrom, med sykehusseng og intravenøst utstyr. Forskningsresultatene viser nå at flere kunne dra nytte av å velge alternative omgivelser.

- Alternative omgivelser kan gjelde selve innredningen i rommet, som er mer lik et soverom hjemme. Man gjemmer det tekniske utstyret og bruker musikk, lyssetting og bilder på veggene for å stimulere sansene. Man kan også bruke planter og lyden av vann for å få følelsen av å føde ute i naturen, forteller Jeppesen.

Ulikt fordelt

Målet er å styre kvinnens oppmerksomhet bort fra at man er på et sykehus. Ifølge Jeppesen har det vært en oppblomstring av alternativ fødselsomsorg i Norge de siste 20 årene, med blant annet flere private klinikker som har kommet på banen. Fremdeles er det bare utvalgte sykehus i Norge som tilbyr dette, og kvinner står derfor ofte ikke fritt til å velge mellom tradisjonelle og alternative omgivelser når de skal føde.

- Jeg håper undersøkelsen kan bidra til økt fokus på mer familievennlig innredning. Man bør ta hensyn til hva den fødende ønsker, sier Jeppesen.

- Hva tror du er grunnen til at kvinner er mer fornøyde når de føder utenfor et vanlig sykehusrom?

- De tar et personlig valg, og har mer fokus på egen fødsel. Mor er også kanskje mer avslappet og har færre personer å forholde seg til.

Personvernpolicy