- Tatt ut av sammenhengen

Timothy Moore, kommunikasjonsavdelingen ved den amerikanske ambassaden i Oslo. Foto: Handout / SCANPIX.
Timothy Moore, kommunikasjonsavdelingen ved den amerikanske ambassaden i Oslo. Foto: Handout / SCANPIX.

Norge og USA har et godt og nært forhold, understreker den amerikanske ambassaden i Oslo, som nekter å kommentere enkeltheter i lekkasjene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag offentliggjorde Aftenposten utdrag fra lekkede ambassadedokumenter avisen har fått tilgang til via nettstedet WikiLeaks. I artiklene kommer det blant annet frem krass amerikansk kritikk av den norske regjeringen, og personkarakteristikker av flere statsråder.


- Den amerikanske ambassaden planlegger ikke å kommentere enkeltdokumenter som hevdes å være gradert kommunikasjon, fra Wikileaks eller noen annen kilde, skriver talsmann for USAs ambassade i Oslo, Tim Moore, i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Les også: - Dette skulle aldri vært ute

I et dokument det refereres til skal landets tidligere ambassadør til Norge, Benson K. Whitney, ha skrevet om de rødgrønnes utenrikspolitiske linje at den «kunne true selv vårt næreste bånd til Norge (sikkerhetstjeneste og militært samarbeid)».

- Norsk-amerikanske forbindelser strekker seg over mange temaer og tiår, og kan ikke reduseres til enkeltsetninger tatt ut av sammenhengen, skriver Moore.

Han trekker frem «felles historie, felles verdier og felles oppgaver rundt om i verden» som en «bedre indikator på innholdet i forholdet mellom våre to land».

Les også: Slik tenker ambassaden om våre folk

- Amerikanske diplomater vil fortsette å reise rundt i Norge for å kommunisere med et bredest mulig spekter av det norske folk, for å høre deres meninger om politiske og sosiale spørsmål. Samtidig vil vi presentere hele spekteret av amerikanske syn på samme tema, skriver Moore.

- Vi vil også fortsette vår konstruktive dialog med norske myndigheter. Gjennom dette arbeidet forventer vi at vårt meget gode og nære forhold vil fortsette å styrkes i fremtiden.

Les også: USA-ambassadører: Norge naive og uhjelpsomme

Les også: - Dette kan vi leve med

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden