Vil presse helseministeren fra toppen

Helseminister Strøm-Erichsen ble møtt av sinte demonstranter da hun kom til Molde tirsdag. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix.
Helseminister Strøm-Erichsen ble møtt av sinte demonstranter da hun kom til Molde tirsdag. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix.

Det er full skjæring mellom Ap-representantene på Mørebenken og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Striden står om nye Molde sjukehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er i dialog med henne, og gir ikke opp. Men hun kommer med andre svar enn vi helst vil høre, sier Else-May Botten som til daglig sitter i Stortingets næringskomité.

Stortingsrepresentanten fra Molde gjør felles sak med de to andre Ap-representantene på Mørebenken – Svein Gjelseth og Tove-Lise Torve. Nå setter de sin lit til partiledelsen, i særdeleshet partisekretær Raymond Johansen.

– Vi har god kontakt med Raymond Johansen. Han er en god støttespiller, sier Botten til NTB.

– Blør i hjertet

I Molde så vel som på Mørebenken er sinnene i kok som følge av at Helse Midt-Norge likevel ikke har penger til å starte byggingen av et nytt sykehus før tidligst i 2018.

Misnøyen er stor også med helseministeren, fordi hun holder fast ved at helseregionen må betale sin del før staten stiller lånemidler til rådighet. En ekstrapott til Molde er uaktuelt, fastslår hun.

– Det ville ha skapt et ras av krav fra helseforetak rundt om i landet. I Buskerud, Innlandet, Oslo og andre steder er det behov for mer penger, og i flere helseregioner er store investeringer på trappene. Vi skal komme med statlige lånemidler når økonomien i Helse Midt-Norge tillater bygging av et nytt sykehus, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til NTB.

Botten sier hun ikke aksepterer svaret fra helseministeren.

– Vi har gått til valg på at det fortsatt skal være fire fullverdige sykehus i Møre og Romsdal, og at det skal bygges nytt i Molde, sier hun. Ifølge Botten står Arbeiderpartiets troverdighet på spill.

– Situasjonen er veldig krevende i øyeblikket. Vi blør i hjertet. Denne saken er den siste vi tenker på før vi sovner og den første vi tenker på når vi våkner.

– Intenst

Helseministeren ble buet ut og møtt av rundt tusen arge demonstranter da hun besøkte Molde tirsdag morgen.

– Intenst, men jeg har stor forståelse for reaksjonene. De er et uttrykk for lokalt engasjement og viser hvor høy temperaturen er i denne saken, sa hun til NTB etter møtet med lokalpolitikere og tillitsvalgte ved Molde sjukehus.

De tillitsvalgte beskylder henne for å ha en dobbel agenda og å holde dem for narr. Tillitsvalgt for legene i Molde, Bernd Müller, beskyldte statsråden for å drive en skinnprosess.

– Hun har verken hørt på egne fagfolk eller på konklusjonene i utredninger som er gjort, sier Müller.

Selv mener Strøm-Erichsen at forgjengerne Sylvia Brustad (Ap) og Bjarne Håkon Hanssen (Ap) tok det samme forbehold som henne når de sa at byggingen av et nytt sykehus i Molde skal starte i 2012.

– Økonomien i Helse Midt-Norge har hele tiden vært en forutsetning for et nytt sykehus, sier hun.

Har håp

Strøm-Erichsen sier hun slett ikke har bestemt seg for å legge ned i Molde og isteden bygge sykehus på Nordmøre. Men ett felles sykehus kan være et godt alternativ for Nordmøre og Romsdal, medgir hun.

– Det blir nytt sykehus. Når det likevel er noen år fram i tid, må vi se på hva som er det beste prosjektet.

Helseministeren dro rett fra sykehuset til et lukket møte med lokale Ap-topper i Molde og Romsdal tirsdag formiddag.

– Det var et godt møte. Nå jobber vi for å få helseministeren til å godkjenne konseptplanen slik at Molde får et nytt sykehus, i tråd med løftene som er gitt, sier leder Sidsel Rykhus i Molde Ap til NTB.

Etter det NTB forstår vil lokalpolitikerne nå jobbe for å få Helse Midt-Norge til å frigjøre mer penger slik at byggestarten likevel vil skje før 2018. Truslene om å legge ned hele partilaget er trukket tilbake.

– Vi kommer ikke til å legge ned, og vil heller ikke ta initiativ til en utmeldingskampanje. Selv om det ikke akkurat er hyggelig førjulsstemning her, vil vi ikke gi opp, sier Rykhus. (©NTB)

Personvernpolicy