- Dette kan vi leve med

– Forholdet mellom Norge og USA er basert på vennskap, allianse og lange tradisjoner. Et slikt forhold tåler også uenighetspunkter, sier Støre til Aftenposten etter at Den amerikanske ambassadens karakteristikker av norske ministre er gjort kjent. Foto: Scanpix.
– Forholdet mellom Norge og USA er basert på vennskap, allianse og lange tradisjoner. Et slikt forhold tåler også uenighetspunkter, sier Støre til Aftenposten etter at Den amerikanske ambassadens karakteristikker av norske ministre er gjort kjent. Foto: Scanpix.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre spøkte med USA-kritikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samme morgen som Aftenposten omtaler WikiLeaks-lekkasjene hvor norske politikere får sterk kritikk fra USAs diplomater, deltok utenriksministeren på et møte om menneskerettigheter på Christiania kafé. Her benyttet han anledningen til å spøke om den krasse kritikken, som rammer både han selv og regjeringsfellene.

Under frokostmøtet siterte Støre fra en kronikk skrevet av Kinas ambassadør, hvor nordmennene omtales som «et folk med mot, og det våger å forfølge sannheten».

- Da jeg leste det, skjønte jeg at det ikke var den amerikanske ambassaden som hadde skrevet det, kommentere Støre, og høstet latter fra salen.

Les også: Slik tenker ambassaden om våre folk

I de lekkede dokumentene blir Støre omtalt i særs lite rosende vendinger, også når det kommer til rent personlige egenskaper. Han beskrives blant annet som arrogant og hyperaktiv av amerikanerne.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsene, men jeg vil ikke gå i debatt om de personlige karakteristikkene. De som kjenner meg får gjøre sin vurdering, sier Støre til ABC Nyheter i formiddag.

- Aldri hørt dette fra Washington

Han sier han ikke er overrasket over kritikken.

- Dette er en ventet lekkasje. Vi var ikke enig i det Bush-administrasjonen sto for, og turte å si fra om vårt avvikende syn på Irak og Guantanamo. At diplomatene i Oslo reagerte på det, overrasker meg ikke. Måten de gjør det på, vil jeg ikke kommentere. Jeg respekterer deres fortrolige kanaler, sier Støre.

Les også: - Dette skulle aldri vært ute

Han beskriver forholdet mellom Norge og USA som «tett og nært», og viser til møtevirksomhet med utenriksministeren i USA, Hillary Clinton, senest sist uke.

- Jeg har aldri hørt denne kritikken fra Washington. De er de kildene jeg stort sett bygger på, sier utenriksministeren.

«Han ser ikke ut til å forstå at denne hyperaktivismen kombinert med sprengskudd og uoverveid offentlig diplomati kan gi ham problemer med hans venner», er blant formuleringene som Støre nå kan lese om seg selv. I 2006 skrev også den amerikanske ambassadøren hjem at Støre var en «løs kanon», som trengte voksenopplæring.

- Jeg har aldri opplevd å bli tatt imot slik i Washington.

Uenig med Bush

I dokumentene får Norge også kritikk fra USA for å ha spilt en «stadig mindre, ofte uavhengig, og til tider uhjelpsom rolle i Midtøsten». Støre mener dette bare viser at det under Bush var lav takhøyde for avvikende synspunkt.

- Vi mente det var galt å føre en politikk hvor man lukket alle dører til Hamas. At noen diplomater i Oslo vurderte Norge som lite hjelpsomme fordi vårt syn avvikte fra deres, vel, det tror jeg vi kan leve med.

Aftenposten viser i dag til en hemmelig dialog med Hillary Clinton, hvor Støre skal ha åpnet for å ta imot frigitte fanger fra det omstridte fengselet Guantanamo. Støre avviser at Norge har endret syn i denne saken.

- Dette er slik diplomati skal virke. Jeg har funnet det viktig å ha en åpen tone med amerikanerne. Vi har hatt meninger om å stenge leiren, og da er vi også åpne for å lytte til amerikanske syn på oppfølgingen. Men det er USAs ansvar å finne en løsning.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden