Påstår Egeland er Kongepuddel-forfatteren

Litteraturviter Janne Rygg hevder tidligere Dagblad-redaktør John Olav Egeland er «Anonym» og forfatter av Kongepuddel-trilogien. Egeland selv avviser dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rygg ga på sin Facebook-side gitt forfatteren frist til tirsdag morgen før hun avslørte hvem hun mente står bak bøkene. Tirsdag morgen gjorde hun alvor av truslene:

«Kjære John Olav Egeland, innrøm at det er du som er Anonym», skriver hun.

Men Egeland vil ikke innrømme noe som helst. Han benekter at han står bak bøkene.

– Dette er bare fri fantasi. Jeg har bare lest fragmenter av det som står på Facebook. Man trenger ikke være krimetterforsker for å skjønne at disse «bevisene» ikke holder mål, sier han til Dagbladet.

Liker bøkene

Egeland legger til at han liker bøkene svært godt, og dermed ikke hadde hatt noen problemer med å innrømme det om han hadde stått bak.

– Jeg skulle gjerne ha vært denne personen, men dette er altså bare total skivebom, sier han.

«Kongepudler» som kom i 2006, oppfølgeren «Kindereggeffekten» i 2007 og fjorårets «Klassekamerater» er blitt mye omtalt for sin satiriske harselas med norske statsråder, kongefamilien, journalister og andre samfunnstopper.

Samtidig har spekulasjonene gått høyt om hvem forfatteren er.

– «Klassekamerater» inneholder ting jeg bare har sagt til én person ved en anledning sommeren 2008, en mann som også har fortalt meg ting om seg selv og sine nærmeste som gjorde det uhyre enkelt å komme på sporet, skriver Rygg på sin Facebook-side.

Tror flere står bak

Blant dem som er nevnt i spekulasjonene, har kommunikasjonsrådgiver Kjell Terje Ringdal, forfatter og forlagsredaktør Vidar Kvalshaug, forfatter Anne Holt og forfatter og humorist Knut Nærum alle avvist at de har hatt noe med bøkene å gjøre.

En annen som er nevnt i spekulasjonene er reklamemann og venn av statsminister Jens Stoltenberg, Kjetil Try. Try nekter, og sier til Dagbladet at han tror flere står bak bøkene:– Jeg tror det er flere bidragsytere.

Det er så mye av innholdet i «Kongepudler» som tyder på at boka ikke er skrevet av én person. Jeg tror bøkene er et kollektivt samarbeid fra flere som ikke vet om hverandre, regissert av Kagge forlag, sier Try.

(Illustrasjon forsiden: Kagge Forlag)

Personvernpolicy