Toppdiplomaten Richard Holbrooke er død

USAs spesialutsending til Afghanistan og Pakistan, Richard Holbrooke, døde mandag kveld, 69 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Richard Holbrookes død er «en sann gigant i amerikansk utenrikspolitikk» gått bort, mener president Barack Obama.

«Bulldoseren» Holbrooke, døde mandag kveld, 69 år gammel, mens han tjenestegjorde som USAs spesialutsending til Afghanistan og Pakistan.

Se Obamas hyllest av Holbrooke her

Holbrooke ble operert for sprekk i hovedpulsåren etter at han ble akutt dårlig under et møte med USAs utenriksminister Hillary Clinton forrige fredag.

Han fikk et rykte som en diplomatisk «bulldoser» for sin direkte stil, men ble også sju ganger nominert til Nobels fredspris.

Hyllet Holbrooke

President Barack Obama hyllet Holbrooke ved å kalle ham «en sann gigant i amerikansk utenrikspolitikk, som har gjort USA sterkere, tryggere og mer respektert».

Obama slo fast at diplomaten hadde «reddet og beriket» livene til flere millioner mennesker rundt om i verden.

– Han var virkelig en unik skikkelse som vil bli husket for sitt utrettelige diplomati, sin kjærlighet til landet og sin streben etter fred, sier presidenten.

Det var utenriksminister Hillary Clinton som kunngjorde dødsfallet.

– I kveld har Amerika mistet en av sine sterkeste vinnere og mest dedikerte offentlige tjenestemenn, sa hun i en følelsesladd uttalelse.

Etterlater tomrom

Tomrommet etter Holbrooke kan bli vanskelig å fylle for Obama. Han hadde den vanskelige jobben med å stable på beina et bærekraftig myndighetsapparat i Afghanistan og måtte kjempe mot upålitelige partnere, motvillige allierte og en stadig mer skeptisk amerikansk opinion, skriver The Washington Post.

Oppbyggingen av et fungerende styre i Afghanistan har hele tiden vært den vanskeligste og mest sårbare delen av Obamas Afghanistan-strategi, ifølge avisen.

Holbrooke kjempet også for å opprettholde den omfattende amerikanske pengestøtten til Pakistan, men også for å sikre at pengene ble brukt på fornuftig vis.

– Venn av Pakistan

Også fra Afghanistan og Pakistan strømmet reaksjonene inn i timene etter at dødsfallet ble kjent.

Pakistans president Asif Ali Zardari hyller Holbrooke og kaller ham en «venn av Pakistan».

– Han var en dannet og erfaren diplomat som raskt vant tillit blant sine samtalepartnere, sier Zardari.

Afghanistans president, Hamid Karzai, var mer avmålt i sine kommentarer. Han beskrev Holbrookes bortgang som et tap «for det amerikanske folket».

– Holbrooke var en erfaren og dyktig diplomat i den amerikanske politikken som i sitt virke i høy grad tjente det amerikanske folket, sier Karzai.

Lang fartstid

Holbrooke hadde langt fartstid i diplomatiet. Han ble utnevnt til USAs spesialutsending til Afghanistan og Pakistan like etter at Obama ble tatt i ed i januar 2009.

Toppdiplomaten var sentral i prosessen med Dayton-avtalen som avsluttet krigen i Bosnia i 1995, og han har i tillegg vært USAs ambassadør til FN og Tyskland.

Ved flere anledninger har han også hatt toppverv i utenriksdepartementet.Personvernpolicy