USA-ambassadører: Norge naive og uhjelpsomme

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og avtroppende amerikansk ambassadør, Benson K. Whitney, fotografert under det siste møtet før Whitney reiste tilbake til USA i juni 2009. Foto: Morten Holm / SCANPIX.
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og avtroppende amerikansk ambassadør, Benson K. Whitney, fotografert under det siste møtet før Whitney reiste tilbake til USA i juni 2009. Foto: Morten Holm / SCANPIX.

Norge omtales som naive, uhjelpsomme i Midtøsten og med en politikk som kan «true våre nære bånd» i rapporter som både den forrige og nåværende USA-ambassadøren har sendt hjem til Washington.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette fremkommer av lekkede dokumenter som nettstedet WikiLeaks har fått tilgang til, og som er vurdert og publisert i et samarbeid mellom Svenska Dagbladet og Aftenposten.

Avisene skriver om en rekke brev fra den amerikanske ambassaden i Oslo til amerikanske myndigheter som forteller om et merkbart kjøligere forhold mellom Norge og USA etter at den rødgrønne regjeringen kom til makten.

– Bånd er truet

Hele den rødgrønne regjeringen, ledet an av utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) og daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) distanserer seg fra USA, skrev USAs ambassadør til Norge fra 2006 til 2009, Benson K. Whitney i 2006.

«Om dette ikke kontrolleres, kan det true selv våre næreste bånd til Norge (sikkerhetstjeneste og militært samarbeid)», heter det i brevet.

Regjeringspartiet SV stemples som «mildt sagt uansvarlig».

Advarsler

I brevet, som Whitney skriver i forkant av daværende viseutenriksminister Josette Shiners besøk til Norge i mai 2006, heter det også:

«De siste fem månedene har vært ville, med nye og overraskende utspill – fra å lansere ideen om sikkerhetsdialog med Iran til at norske tjenestemenn har blitt enige om å møte Hamas-representanter».

To år senere, i 2008, er tonen like skarp. Da slår Whitney fast at en rekke beslutninger innebærer reelle og strategiske endringer, han advarer mot å tro at USA og Norge har felles interesser og skriver at «dette er ikke det Norge mange husker».

– Uhjelpsom

Også den sittende USA-ambassadøren Barry White har rapportert kritisk hjem. I forkant av president Barack Obamas besøk til Oslo for å motta fredsprisen i fjor, skrev White at Norges deltakelse i fredsprosessen i Midtøsten hadde utspilt seg.

Ifølge Aftenposten skrev han at Norge spilte en «stadig mindre, ofte uavhengig og til tider uhjelpsom rolle» i det konfliktfylte området.

White kritiserte også Norges sterke tro på å engasjere alle, inkludert Hamas. (©NTB)

Personvernpolicy