Konflikten opptrappes i Elfenbenskysten

Situasjonen i Elfenbenskysten er svært alvorlig, advarer utviklingsminister Erik Solheim. Hovedkvarteret til landets opposisjonsleder ble mandag omringet av væpnede styrker. (Foto: Scanpix)
Situasjonen i Elfenbenskysten er svært alvorlig, advarer utviklingsminister Erik Solheim. Hovedkvarteret til landets opposisjonsleder ble mandag omringet av væpnede styrker. (Foto: Scanpix)

Situasjonen i Elfenbenskysten er svært alvorlig, advarer utviklingsminister Erik Solheim. Hovedkvarteret til landets opposisjonsleder ble mandag omringet av væpnede styrker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elfenbenskysten sittende president Laurent Gbagbo og hans utfordrer Alassane Outtara har begge erklært seier etter presidentvalget i november. Et samlet verdenssamfunn har anerkjent Outtara som presidentvalgets rettmessige seierherre, men Gbagbo har nektet å gi fra seg makten.

Gbagbo har fortsatt kontroll over presidentapparatet og statsapparatet, og han har også militærledelsens støtte. Ouattara har på sin side utnevnt en egen skyggeregjering og er støttet av en milits som kaller seg De nye styrkene.

Det er en svært farlig situasjon som har utviklet seg i landet, advarer miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

– Situasjonen er veldig alvorlig. Det er spesielt alvorlig at delingen går etter etniske linjer. Ouattara har massiv oppslutning i nord, mens Gbagbo har sterk oppslutning i sør og i vest, sier Solheim til NTB.

Les også: Full strid om valget i Elfenbenskysten

Hotell omringet

Sammen med fredsbevarende styrker fra FN utplasserte De nye styrkene mandag væpnede menn rundt Golf Hotel, hovedkvarteret til Ouattara og hans skyggeregjering, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Noen hundre meter unna tok president Gbagbos styrker stilling langs hovedveiene som går forbi hotellet, væpnet med granatkastere og kjøretøymonterte våpen.

Presidentens styrker kontrollerte dermed all ferdsel til og fra hotellet, men det var ingen umiddelbare tegn til at et sammenstøt var i gjære.

Elfenbenskystens president Laurent Gbagbo nekter å gå av, til tross for at et samlet verdenssamfunn har anerkjent hans utfordrer Alassane Ouattara som den rettmessige vinneren av presidentvalget som ble holdt i november. Foto: REUTERS / Luc Gnago / SCANPIXElfenbenskystens president Laurent Gbagbo nekter å gå av, til tross for at et samlet verdenssamfunn har anerkjent hans utfordrer Alassane Ouattara som den rettmessige vinneren av presidentvalget som ble holdt i november. Foto: REUTERS / Luc Gnago / SCANPIX

Senere på dagen sa Ouattaras skyggeregjering at den førstkommende fredag ville gjøre et forsøk på å innta regjeringskontorene.

Les også: Erklærer valget i Elfenbenskysten ugyldig

Farlig situasjon

Situasjonen har vært svært anspent i Elfenbenskysten siden det i 2002 ble gjennomført et mislykket kuppforsøk mot Gbagbo. Et opprørsk nord dominert av muslimer står mot et rikere sør dominert av kristne, og fredsbevarende styrker fra FN og Frankrike forsøker nå å holde partene fra hverandre.

– Jeg diskuterte nylig dette med FNs generalsekretær Ban Ki-moon, og også han er sterkt bekymret, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til NTB.

Presidentvalget den 28. november skulle etter planen bli et vendepunkt for landet etter flere tiår med krise og sikre en overgang fra væpnet konflikt til demokrati og lovstyre. I stedet er splittelsen bare blitt dypere.

Det faktum at splittelsen i stor grad følger etniske skillelinjer, gjør saken vanskeligere å håndtere, mener Solheim.

– Verdenssamfunnet må oppfordre til respekt for valgresultatet og samtidig arbeide for en løsning med en utstrakt hånd til Gbagbos mange støttespillere.

Sanksjoner

Etter valget har FNs sikkerhetsråd vedtatt en resolusjon med krav om at Gbagbo må gå av, og både EU og USA har varslet sanksjoner mot Gbagbos regime.

EU vedtok en sanksjonspakke under Unionens utenriksministermøte i Brussel mandag. Sanksjonene vil blant annet innebære at Gbagbos støttespillere får sine bankkonti sperret. De vil også bli nektet visum.

Sanksjonene er ment å ramme mennesker som «stiller seg i veien for fred og nasjonal forsoning» i Elfenbenskysten, skriver EU ifølge AFP.

– De vil spesielt ramme lederfigurer som har nektet å underordne seg den demokratisk valgte presidentens autoritet, heter det i pressemeldingen. (©NTB)

Personvernpolicy