Storberget: – For svake terrormetoder
Politiets muligheter til å etterforske og forhindre terroraksjoner er i ferd med å bli for dårlige, mener justisminister Knut Storberget (Ap). – Kynisk spill om støtte til datalagring, synes Frp.
Fremskrittspartiets Per Sandberg reagerer kraftig på at Storberget bruker terrorsaken i Sverige til å vinne politisk støtte til EUs datalagringsdirektiv (DLD). Overfor NTB framholder justisministeren at mange av politiets virkemidler i kampen mot terror er i ferd med å gå ut på dato, og at direktivet derfor er avgjørende for å være i stand til å avverge og etterforske terrorhandlinger.
– Dette er en kynisk bruk av terrorhandlingen i Stockholm for å få aksept til å overvåke alle mennesker i Norge, sier Sandberg.
Les også: Regjeringen sier ja til datalagringsdirektivet
Les også: Høyre vil ha bedre svar om datalagring
– Ikke vidunderverktøy
– Frp vil gi politiet de nødvendige etterforskningsverktøy, som målrettet lagring av trafikkspor og IP-adresser. Men dette skal være en nasjonal ordning som utelukker de fullstendig uakseptable sidene av direktivet, sier Sandberg.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNestlederen i Frp understreker at verken Sverige eller Storbritannia, som begge har det han kaller «full overvåking», har klart å avverge terrorhandlinger på egen jord.
– DLD er ikke noe vidunderverktøy i kampen mot terror, og gevinsten langt fra rettferdiggjør at hele befolkningen skal få sin bruk av mobiltelefon, e-post og internett registrert og lagret, mener Sandberg.
– Metodene svekkes
– Metodene politiet har til å bruke elektroniske spor i etterforskning og forebygging, svekkes stadig fordi det legges nye begrensninger på hva som kan lagres og hvor lenge dataene kan bli lagret, sier Storberget.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHan medgir overfor NTB at politiet har adgang til de aller fleste av dataene som omfattes av direktivet – de fleste former for tele- og nettbasert kommunikasjon – allerede i dag. Men ingen lagringsplikt, nye tidsbegrensninger innført av Datatilsynet og at teleselskapene i større grad går over til fastprisabonnementer gjør dagens politimetoder for dårlige i terrorsaker, ifølge justisministeren.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Når det kommer inn tips om navngitte personer, skal politiet kunne gå inn og sjekke trafikkdata og få oversikt over et persongalleri som kan være relevant i en etterforskning, sier han.
– Kunne skjedd i Norge
Avdelingsdirektør Jon Fitje i PST mener terroraksjonen i Stockholm også kunne skjedd i Norge. PST kjenner til personer i Norge som kan betegnes som ekstreme islamister, og som støtter terror som virkemiddel.
– Det er ikke så store forskjeller på terrorsituasjonen i Sverige og Norge, så jeg må svare ja på at det kunne ha skjedd her. Vi har i lang tid sagt at vi har sett bekymringsfulle utviklingstrekk. Sånn sett er jeg ikke veldig overrasket, sier Fitje til NRK.
Les også: PST mener terrorsaksjonen kunne skjedd i Norge
Justisministeren varsler nå at tiltaksplanen mot religiøs ekstremisme vil bli iverksatt raskere enn planlagt, slik professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen ønsker.
Planen tilbyr bistand til personer som selv ønsker hjelp til å komme seg ut av ekstreme miljøer, blant annet gjennom individuell veiledning, gruppesamtaler med andre avhoppere, hjelp til å etablere nye sosiale nettverk og kontaktformidling med offentlige etater og hjelpeapparat. (©NTB)