Pompeii raser sammen

Kollapsene i den antikke romerske byen er pinlige for italienske myndigheter, og har utløst debatt om bevaringen av monumenter i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig advares det om at budsjettkutt kan føre til ytterligere nedbryting av viktige bygninger.


- Italias kulturelle arv risikerer å falle fra hverandre, sier den tidligere lederen for arkeologi i Pompeii, Pier Giovanni Guzzo.

Se bildene fra Pompeii her

Pompeii ble begravd etter et voldsomt utbrudd i vulkanen Vesuvius i år 79 e.Kr, og er en av de mest besøkte turistattraksjonene i verden. Omtrent tre millioner turister besøker ruinene hvert år.

Men ifølge Guzzo «har det ikke nødvendigvis blitt gjennomført nødvendig vedlikehold».

I slutten av forrige måned kollapset en 12 meter lang vegg. Eksperter har gitt store mengder regn skylden. Det var den andre kollapsen denne måneden, etter at Gladiatorenes hus raste sammen 6. november.

Kutt i Italias kulturbudsjett har en alvorlig effekt på landets kulturarv, og har satt mange monumenter og utgravingssteder i fare, sier Guzzo til AFP.

Les også: Solgt for 21 millioner

Tak raste sammen

Pompeii er heller ikke det eneste stedet som er berørt. I mars raste deler av taket på Domus Aurea, det gyldne huset, sammen i Roma.

Den store villaen ble oppført av keiser Nero i år 64 e.Kr etter den store brannen i Roma, og ligger få meter fra Colosseum, som også viser tegn på forvitring.

Kulturbudsjettet har krympet i flere år, mens Italia strever med lav økonomisk vekst og økende gjeld.

I år falt budsjettet til fem milliarder euro, ned fra sju milliarder for to år siden.

- Kuttene har en betydelig effekt. Ansatte som går av med pensjon blir ikke erstattet, noe som fører til et mindre antall spesialisert personell med ferdighetene som er nødvendige for å bevare stedene, sier Guzzo.

Han sier mangelen på midler bidrar direkte til de dårlige kårene for vegger og antikke bygg i Pompeii.

Les også: Verdens syv nye underverker

- Ikke luksus

Arkeologer og ansatte i turistindustrien mener bevaring av landets kulturarv bør prioriteres.

- Vår arv er enorm og svært skjør, sier Marcella Bagnasco, lederen for Italias nasjonale turistguideforening.

- Vi snakker ikke bare om malerier fra det 16. århundret, men også om gjenstander og monumenter som er flere tusen år gamle. Italia burde gjort mye mer for å ta vare på disse, legger hun til.

Maurizio Quagliuolo fra Heirty, en organisasjon som kjemper for vedlikehold av Italias kulturelle arv, sier regjeringen ennå ikke har innsett betydningen for landets økonomi.

- Problemet i dag er at Italia ennå ikke har forstått at landets kulturelle ressurser ikke bør anses som en luksus når økonomien er i krise, men snarere som et grunnleggende ledd i økonomiens bedring, sier han.

Les også: Oppdaget romerske ruiner

Vil redde Colosseum

Nylig mislykkes myndighetenes forsøk på å skaffe private sponsorer til restaureringen av Colosseum. Kulturarveksperter håper fremdeles å finne ekstra kilder til midler.

- Vi har ingen problemer med hvor pengene kommer fra. Som keiser Vespasian sa: ‘pecunia non olet’, penger lukter ikke, sier Guzzo.

- Problemet med private sponsorer er at det ikke finnes en politikk for skattereduksjon for private investeringer, noe man har lykkes godt med i USA, sier han. Colosseum kan imidlertid fremdeles bli reddet fra skjebnen som har rammet Pompeii.

Den italienske luksusskomagnaten, Diego Della Valle, sier han er villig til å investere 25 millioner euro for å gi det 2000 år gamle amfiteateret en sårt tiltrengt ansiktsløftning.

Les også: Med tidsmaskin til Keisernes Rom


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden