– Terrorisme kan ramme Norge

Hjørnet av Bryggaregatan og Drottninggatan i Stockholm, der selvmordsbomberen ble drept lørdag.(Foto:Scanpix)
Hjørnet av Bryggaregatan og Drottninggatan i Stockholm, der selvmordsbomberen ble drept lørdag.(Foto:Scanpix)

Terrorangrepet i Stockholm viser at også Norge kan rammes av terrorisme. Angrepet markerer et veiskille i Norden, mener terrorekspert Anders Grindlia Romarheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en påminnelse om at internasjonal terrorisme også kan ramme vår del av verden. Ingen land har noe amnesti fra terrorisme, heller ikke Norge, sier Romarheim til NTB.

Anders Grindlia Romarheim jobber ved Institutt for forsvarsstudier. Han mener det ikke er tvil om at Norge er på al-Qaidas radar sammen med alle andre vestlige land. Ser man på PSTs åpne trusselvurdering, så er voldelig radikal islamisme den første sikkerhetsutfordringen de lister opp.

Veiskille

Romarheim er enig med blant annet forsker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt som mener terrorangrepet i Stockholm markerer et skille i Norden.

– Selvmordsbombing i Skandinavia er et veiskille. Det representerer en svært uønsket men ikke overraskende utvikling, sier han.

– Terrorisme er i en viss forstand blitt en del av hverdagen, men trenger ikke å prege hverdagen. Først og fremst er dette et samfunnsproblem, men ikke noe enkeltmennesker har noen stor risiko for å bli utsatt for, mener forskeren.

Les også: – Kunne gått mye verre i Stockholm

Romarheim mener likevel det er spesielt at Sverige ble rammet av et angrep, ettersom Osama bin Laden i oktober 2004 uttalte spesifikt at vårt naboland i øst ikke skulle angripes.

– I 2004 nevnte Osama bin Laden Sverige som et land man ikke ønsket å angripe. Sverige er jo ikke NATO-medlem, og angrepet illustrerer sånn sett at internasjonal terrorisme angår alle land, mener Romarheim.

Norge på kartet i 2003

Norge derimot er flere ganger nevnt som et land der terrorangrep kan skje. Selv om karikaturstriden som startet i september 2005 også plasserte Norge på kartet, ble Norge for første gang truet av al-Qaida allerede i mai 2003. Det al-Qaida siktet til for sju år siden var norsk olje- og shippingindustri utenfor Norges grenser.

– Vi var på radaren til al-Qaida lenge før karikaturstriden. Vi ble listet som et land som burde angripes, fordi vi angivelig plyndrer muslimenes rikdommer, sier Romarheim.

Det er mye som tyder på at mannen som utløste selvmordsbomben i Stockholm lørdag, trolig opererte på egen hånd, selv om han har vist støtte og sympati til al-Qaida og ekstrem islamisme.

Les også: - Dette er uakseptabelt

Bombeeksperter mener at selvmordsbomberen har hatt som mål å skade så mange som mulig, men isteden endte han opp med kun å drepe seg selv. Sannsynligheten er stor for at aksjonen var mislykket og preget av tabber.

– Etterforskningen vil bringe på det rene om det var en enkeltstående person eller en gruppering som sto bak angrepet. Det er svært vanskelig å plukke opp ensomme ulver som ikke snakker til andre deler av et radikalt miljø. Å gardere seg 100 prosent mot terrorisme er ikke mulig, sier Romarheim. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden