– Kunne gått mye verre i Stockholm

Brannmannskaper kjempet mot flammene etter at en bil eksploderte i Stockholm sentrum lørdag. Angrepet kunne gått mye verre, sier en ekspert. Foto: REUTERS/SCANPIX
Brannmannskaper kjempet mot flammene etter at en bil eksploderte i Stockholm sentrum lørdag. Angrepet kunne gått mye verre, sier en ekspert. Foto: REUTERS/SCANPIX

Muligens var det bare flaks som gjorde at ikke flere titalls eller hundrevis av mennesker ble drept i eksplosjonene i Stockholm, mener svensk forsvarsekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trolig ble bare deler av sprengladningen utløst i eksplosjonen lørdag, mener forsvarsekspert Bo Janzon.

– Det virket heldigvis veldig mislykket. Sannsynligvis har bare deler av ladningen blitt utløst, sier Janzon, som i 39 år har arbeidet i Totalförsvarets forskningsinstitutt, blant annet som sjef for våpenavdelingen.

Les også: - Dette er uakseptabelt

– En slik type terroristbombe kan inneholde mellom fem og ti kilo sprengemne. At han dessuten hadde splinter med seg, tyder på at han var ute etter å skade eller drepe. Det blir veldig uhyggelige skader på mennesker, sier Janzon.

Rørbomber

Politiet mistenker at mannen brukte seks seriekoblede rørbomber, skriver Aftonbladet. Kun én av dem skal ha eksplodert.

– Det kan trolig være små rørbomber, maksimalt hundre gram per stykke, men trolig enda mindre, sier bombeeksperten Henric Östmark etter å ha studert Aftonbladets bilder fra åstedet.

Les også: Stockholms- bomberen hyllet og utskjelt

I terrorangrepene i London brukte selvmordsbomberne om lag 5 kilo sprengstoff, nesten ti ganger så mye.

– Der ødela man en halv T-banevogn og en hel buss. Så om man sammenligner med det, virker dette å være veldig amatørmessig, sier han til avisen.

– Ikke fungert

Mannen som antas å ha utløst sprengstoffet lørdag, døde på stedet, men det ble ingen materielle skader av eksplosjonen.

– Åpenbart har det ikke fungert, det sannsynlige er at det ikke har vært riktig oppkobling. Eller at noen av bombene har detonert ved en feil, sier Östmark. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden