Stockholmsbomberen hyllet og utskjelt på nettet

Svensk politi ville søndag ikke oppgi identiteten til mannen som sprengte seg i lufta i Stockholm. Men på nettet blir mannen både hyllet og utskjelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På nettsamfunnet Facebook dukket det søndag opp en støttegruppe for selvmordsbomberen hvor det sto at han «døde en heltedød i Stockholm». Noen titalls mennesker hadde søndag ettermiddag trykket på «liker»-knappen, men veggen var i større grad preget av utskjelling og avsky enn hyllest.

På Twitter kom det en strøm med meldinger om selvmordsbomberen og det som angivelig skulle være identiteten hans.

Selvmordsbomberen skal tidligere ha lagt ut martyrvideoer på sin profil på Facebook.

Martyrvideoer

Kort tid før den første av de to eksplosjonene i Stockholm lørdag ettermiddag ble det sendt et brev til nyhetsbyrået TT og sikkerhetspolitiet Säpo med trusler mot Sverige. Det var først en bil som eksploderte, og kort tid senere sprengte en mann seg i lufta bare noen hundre meter unna.

Ifølge Aftonbladet er avsenderen av brevet en 28 år gammel mann. Ifølge TT er brevet underskrevet med samme navn som bilen er registrert på.

Eieren av bilen har et profilbilde på sin Facebook-side som viser to personer, en av dem bærer på al-Qaidas svarte flagg, skriver Expressen.

På siden er det også lagt ut flere Youtube-videoer, blant annet et klipp som viser en martyr som dør foran kamera etter å ha blitt såret, ifølge avisa.

I slutten av november skal mannen ha skrevet følgende på Facebook: «Gud, ta mitt liv når du er fornøyd med meg. Gud, gi meg ærlighetens ord og handlinger. Gud, jeg tilegner deg alle mine handlinger. Gud, hold meg unna falskhet».

– Ung iraker

Det tyske magasinet Der Spiegel skriver i sin nettutgave at den angivelige selvmordsbomberen er en ung iraker som var svært aktiv på forskjellige sosiale nettmedier.

Ifølge øyenvitner skal mannen ha ropt noe på arabisk før sprengladningen ble utløst.

Søndag ble 28-åringens hjem avsperret, skriver Aftonbladet. Han skal ha bodd i en leilighet i første etasje i en småby i Sverige. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden