Selvmordsbomber i Stockholm

Politiet i Stockholm sperret lørdag kveld av et område i sentrum av byen etter en eksplosjon i en bil i krysset Drottninggatan og Olof Palmes gate. Foto: Marc Femenia / SCANPIX
Politiet i Stockholm sperret lørdag kveld av et område i sentrum av byen etter en eksplosjon i en bil i krysset Drottninggatan og Olof Palmes gate. Foto: Marc Femenia / SCANPIX

Skal ha hatt ryggsekk med spiker og bomber.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyhetsbyrået TT melder om at de mottok en trussel mot det svenske folk om lag ti minutter før to eksplosjoner rammet Stockholm.

Her henvises det til den svenske tegneren Lars Vilks og svenske soldater i Afghanistan. «Nå skal deres barn, døtre og søstre dø slik som våre brødre og søstre og barn dør» var ordlyden i e-posten, melder TT.

Sikkerhetspolitiet Säpo, skal ha fått den samme mailen.

- Sprengte seg selv

Mannen som døde i Bryggegaten i Stockholm sprengte seg selv, melder Aftonbladet.

Han skal ha båret seks sammenkoplede rørbomber, men bare en av bombene eksploderte.

I tillegg hadde han en ryggsekk full av spiker og et mistenkelig sprengemne.

- Hadde den eksplodert på Drottninggatan, hadde det blitt en massakre, sier en kilde til Aftonbladet.

Vitner sier at mannen skal ha ropt noe på arabisk før bomben detonerte. I følge det Aftonbladet erfarer var det en rørbombe mannen bar på kroppen som drepte ham.

Eksplosjon midt i julehandelen

Midt i den travle julehandelen eksploderte en bil i sentrum av Stockholm lørdag. Like etter ble det meldt om en ny eksplosjon, og én person ble funnet død.

Alarmen gikk i Stockholm lørdag ettermiddag, og det ble først meldt om eksplosjoner i to biler i Olof Palmes gata og i Bryggergatan.

Det ble ringt inn minst 50 varsler til utrykningstjenesten. Etter hvert ble det klart at det skal dreie seg om én bileksplosjon og en ny eksplosjon noen hundre meter unna like etter.

Flere brannbiler og ambulanser rykket ut, politiet fant en omkommet mann i Bryggergatan, og to lettere skadde ble sendt til sykehus. Ved siden av den døde mannen skal det være funnet en veske, og eksplosjonene ble lørdag kveld betegnet som «mystiske» av svensk presse.

Brann

– Det brenner for fullt, fortalte et øyenvitne til Aftonbladet etter eksplosjonen i bilen.

– Jeg hørte først en kraftig eksplosjon som siden ble fulgt av flere mindre smell i sikkert fire minutter, forteller Günther Mårder til Dagens Nyheter.

Det ble først meldt at bilen trolig var lastet med fyrverkeri, men denne opplysningen skal være usikker.

– Hele huset ristet. Vi ble livredde, og da vi gikk ut, så vi en død person ligge på gata, sier et vitne til Aftonbladet om den andre eksplosjonen.

Gransker

Svensk politi undersøker nå hva som forårsaket eksplosjonene, og det er blant annet sendt bombeeksperter og teknikere til stedet.

Et stort område ble sperret av. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden