Miljøbevegelsen: – Et lite skritt fremover

Rasmus Hansson generalsekretær i WWF mener at forhandlingene i klimaspørsmålet går fremover. (Foto: Scanpix)
Rasmus Hansson generalsekretær i WWF mener at forhandlingene i klimaspørsmålet går fremover. (Foto: Scanpix)

De norske miljøorganisasjonene mener mye gjenstår før en rettferdig og bindende klimaavtale er på plass, men er enige om at slutterklæringen i Cancún er et viktig skritt i riktig retning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Årets julegave til de mange millioner mennesker som er truet av klimaendringene, har en fin innpakning, men utilstrekkelig innhold. Likevel er dette et lite, men veldig viktig skritt framover, sier Kirkens Nødhjelps politiske rådgiver Harald Nyeggen Sommer.

Pakken inneholder beslutninger på viktige områder som klimatilpasning for utviklingsland, skogbevaring og teknologioverføring, men de viktigste ingrediensene – penger og større utslippskutt – gjenstår, mener Sommer. Hans inntrykk er at de vanskeligste spørsmålene er blitt utsatt til senere.

Ser fram til Durban

Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund ser nå fram til Durban-toppmøtet neste år.

– Det gjenstår mye arbeid før vi har en ambisiøs og rettferdig klimaavtale som faktisk gir oss de utslippsreduksjonene verden trenger. Neste år blir et viktig år hvor vi må få på plass langt større utslippskutt, særlig i den rike del av verden enn det vi har fått presentert så langt, sier Haltbrekken.

Les også: Enighet i Cancun

Det er fortsatt stor avstand mellom det som trengs av utslippskutt for å hindre konsekvenser fra global oppvarming, og det som hittil er lagt på bordet, mener han.

Klimasaken ikke død

– Klimasaken er ikke død, slik enkelte har forsøkt å fremstille det. Mange land har begynt å gjøre jobben og forhandlingene går fremover, understreker Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF.

Organisasjonen skriver i en pressemelding lørdag at den er fornøyd med Norges innsats i Mexico, men mener nå det er viktig at norske myndigheter gjør en innsats på hjemmebane.

– Regjeringen må vise at den mener alvor og kan gjøre det blant annet ved å gå inn for en ambisiøs og forpliktende klimalov, slik WWF har foreslått, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF.

Les også: Kaldt i Cancun

Han mener det vil gi nordmenn en sterkere forståelse for klimaproblemene og gi styrket innsats og motivasjon for omstilling og utfordring.

– Fullt mulig

Natur og Ungdom har fulgt klimatoppmøtet i Cancún hele uka. Leder Ola Skaalvik Elvevold tror det kan være fullt mulig å få til en god avtale i Durban neste år.

– København-avtalen representerte en avsporing. Cancún-toppmøtet har gjenopprettet tilliten til FN som hjørnesteinen i klimasamarbeidet, sier Elvevold. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden