Anne Hathaway imponerte Nobel-direktøren

Skuespiller Anne Hathaway imponerte med sine nobelkunnskaper. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
Skuespiller Anne Hathaway imponerte med sine nobelkunnskaper. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med dyptgående kunnskap om årets nobelpris imponerte skuespiller Anne Hathaway direktør Geir Lundestad i Nobelinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hathaway må jo ha lest alt som er om fredsprisen. Jeg tror til og med hun driver og holder små foredrag for artistene som skal opptre på Nobelkonserten, sa direktør Geir Lundestad for Nobelinstituttet til NTB.

Skuespiller Anne Hathaway (28) skal lede lørdagens Nobelkonsert sammen med kollega Denzel Washington (55). Og der Washington stort sett svarte kort og avvisende med enstavelsesord på journalistenes spørsmål under pressekonferansen lørdag, var Hathaway – som måtte ta til tårene under Nobelseremonien fredag – mer meddelsom.

– Jeg ble så truffet av tragedien i Lius Xiaobos fravær. Alt som ble sagt under seremonien fikk så mye større gjennomslagskraft nettopp fordi han ikke var der, sa Hathaway.

Sendes i hundre land

Av alle Nobel-arrangementene i Oslo og Stockholm, er konserten den som når størst publikum verden rundt. I fjor kringkastet TV-selskaper i over hundre land konserten, ifølge Lundestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Internasjonale stjerner som Herbie Hancock, Barry Manilow, Florence and The Machine, Jamiroquai og svenske Robyn skal opptre. Sivert Høyem representerer Norge under årets konsert.

– Alle kontroversene rundt tildelingen og de sterke reaksjonene fra den kinesiske regjeringen viser at prisen i år virkelig betyr noe, sa Høyem.

Under seremonien lørdag utgjorde stolen der Liu skulle ha sittet et megetsigende symbol. Også under konserten lørdag kveld vil Lius fravær bli markert, men Lundestad vil ikke røpe hvordan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke lagt opp til en enkelt demonstrasjon, men det vil komme fram av det programlederne sier, forteller Nobel-direktøren.

– Vanskelig å forstå

Herbie Hancock, som konverterte til buddhismen på 1970-tallet, framhevet at Liu representerer «det største i menneskehetens ånd», men var også opptatt av at Vesten må vise større forståelse for kinesisk kultur. Han mener de kinesiske reaksjonene mot Nobel-tildelingen delvis må ses i lys av hvordan asiatisk kultur ser på ære og å miste ansikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Liu selv har vist gjennom skrivingen sin at Kina endrer seg til det bedre og at han har stor tro på at denne utviklingen skal fortsette. Det tar bare ikke den tiden vi er vant til fordi Kina må gjøre dette på sin måte. Det vi gjør her er ikke mot Kina, men for mennesket, sa Hancock.

– Må forandres

Jamiroquai var derimot ikke like forsonlig innstilt. Han mener maktutøvelsen til Kina og andre undertrykkende regimer, som Burma, Iran og Afghanistan under Taliban, er bøllete.

– Når man kan arrangere de olympiske leker i frihetens ånd, er det vanskelig å måtte tåle at denne friheten blir tatt tilbake med den andre hånda av regimer med skrekkelig mye makt og penger. Dette må forandres, sa han. (©NTB)