Den rettsmedisinske kommisjon er bekymret:

Kan overse norske drap

Det er politiet som bestemmer om det skal utføres obduksjoner ved mistenkelige dødsfall. Men etter at kostnadene ble overført fra departementet til de enkelte distriktene i 1991, er antallet obduksjoner halvert. (Illustrasjonsfoto: Scanpix).
Det er politiet som bestemmer om det skal utføres obduksjoner ved mistenkelige dødsfall. Men etter at kostnadene ble overført fra departementet til de enkelte distriktene i 1991, er antallet obduksjoner halvert. (Illustrasjonsfoto: Scanpix).

Politiets dårlige økonomi har de siste 20 årene halvert antall obduksjoner. - Alvorlig kriminalitet blir ikke avdekket, frykter lederen i Den rettsmedisinske kommisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Den rettsmedisinske kommisjon påpeker alvorlige svakheter i norsk praksis når det gjelder obduksjoner.

I sin årsrapport uttrykker kommisjonen bekymring over den generelt lave obduksjonsraten i Norge, og mener dette skyldes dagens finansieringsordning.

Er på politiets budsjett

Før 1991 ble utgiftene belastet en sentral konto. Men etter at dette ble overført til de enkelte politidistrikt sine budsjetter har antallet obduksjoner falt fra 20 til 10 prosent av det totale antall dødsfall.

Den rettsmedisinske kommisjon mener at det har en sammenheng.

«Livet anses som det høyeste rettsgode i vår kulturkrets. Derfor burde ikke koststedet være avgjørende for hvor alvorlig myndighetene tar et unaturlig dødsfall», skriver kommisjonen i sin siste årsmelding.

Les også: Ugland ba om etterforskning av farens død

Les også: Fant kvinne død i Råde

Kommisjonens leder, professor Tarjei Rygnestad, er bekymret og frykter for at man overser alvorlig kriminalitet.

- Ja, det kan skje. Jeg tror ikke det er hyppig forekommende, men det er et av mange argumenter for en høyere obduksjonsrate, sier han til ABC Nyheter.

Rygnestad understreker at det er politiet som skal avgjøre og bestemme om det skal utføres obduksjon eller ikke.

- Jeg er reelt bekymret. Det kan være at vi ikke avdekker alvorlig kriminalitet, og ett tilfelle er ett for mye.

Taper i prioriteringen

I fjor gikk en kommisjonskollega, professor Torleiv Ole Rognum ved rettsmedisinsk institutt i Oslo, ut i Aftenposten og mente - på bakgrunn av svenske undersøkelser - at man årlig overså to drap i Norge.

I årsrapporten trekker Den rettsmedisinske kommisjon også frem at «mange politidistrikters restriktive holdning til å rekvirere rettslig obduksjon har dessuten ført til problemer for en del mennesker som trenger obduksjonserklæringer av sivilrettslige grunner (ulykkesforsikringer o.l.) og for familier og leger som ønsker å bringe dødsårsaken ved plutselig uventet død utenfor sykehus».

- En endret finansiering vil kunne bedret dette, sier professor Tarjei Rygnestad.

Han ønsker at dette ikke skal dekkes over det enkelte politidistrikts egne budsjetter.

- De har kanskje litt for mange oppgaver, og så kan dette tape i prioriteringene. Finansieringen bør løses sentralt, sier han.

Rygnestad trekker også frem et annet forhold, nemlig at det i politidistrikter med store avstander også kommer en betydelig ekstraregning i form av kostbar transport av lik til obduksjon.

Politiets problem

I sin siste gjennomgang av statens regnskaper, ber Riksrevisjonen om Justisdepartementets kommentar til den alvorlige bekymringen.

I sitt svarbrev (datert 19. mai) holder likevel departementet fast ved dagens ordning:

«En sentral finansiering vil i utgangspunktet ikke gi mer penger til obduksjoner. Uansett finansieringsform er dette er avgjørelse som i første rekke politiet og påtalemyndigheten må ta», skriver de.

- Kan så være at endring ikke gir mer penger. Men erfaring viser at uten bundne midler så vil denne tilstanden vedvare, mener Rygnestad.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden