Bildet av en tom stol går verden rundt

Bildet av den tomme stolen med diplomet og medaljen som den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo skulle ha mottatt i Oslo rådhus, går nå verden rundt etter fredsprisutdelingen fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
Bildet av den tomme stolen med diplomet og medaljen som den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo skulle ha mottatt i Oslo rådhus, går nå verden rundt etter fredsprisutdelingen fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.

Bildet av den tomme stolen i Oslo rådhus, med diplomet og medaljen som fredsprisvinneren Liu Xiaobo skulle ha tatt imot, vil trolig gå verden rundt etter utdelingen av Nobels fredspris 2010.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et portrett av Liu, en rekke stående ovasjoner fra de 948 gjestene i rådhuset og fredsprisvinnerens ord gjennom Liv Ullmann om håp for fremtiden, vil også være noe verden vil huske etter årets svært spesielle fredsprisutdeling i Oslo rådhus.

Les også: La diplomet i Liu Xiaobos tomme stol

Bare en håndfull stoler var tomme under seremonien, i tillegg til stolen der Liu skulle ha sittet ved siden av Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland.

Bildet av den tomme stolen kan bli stående for ettertiden som et av de sterkeste visuelle virkemidlene i kampen for menneskerettigheter fra dette året.

Stemningen var nærmest elektrisk da Jagland la diplomet og medaljen i stolen, og Liu Xiaobo igjen ble hedret med stående applaus fra salen.

Her setter Jagland prisen på Lius tomme stol

Se også: - De kjemper ikke forgjeves

Rådhussalen var for anledningen pyntet med blomsterkranser og farger som symboliserer Kina. De sirkelformede dekorasjonene symboliserer himmelen på kinesisk.

Dronning Sonjas røde drakt med gylne knapper var også en tydelig gest til fredsprisvinneren og hans hjemland.

Lius siste ord

– Jeg ser fram til den dagen hvor mitt land er blitt et land med ytringsfrihet, hvor alle borgere har samme rett til å ytre seg, sa fredsprisvinner Liu Xiaobo i sin sluttappell før domstolen i desember 2009 fengslet ham for elleve år på grunn av meningsytringer.

Lius siste offentlig kjente ord ble fremført av Liv Ullmann i fredsprisvinnerens fravær, men med portrettet av ham på veggen bak henne.

Lius håp for fremtiden ble markert også på andre måter under seremonien i rådhuset.

Operaens barnekor avsluttet seremonien etter ønske fra Liu selv, fordi han ser barna som et symbol på fremtiden.

Kongen reiste seg

I sin tale sa Jagland blant annet at Lius fravær viser hvor riktig prisen er. Han kom også inn på tidligere vinnere som har vært forhindret fra å delta under tildelingen.

– Dette har vært tilfellet ved flere av de prisene som i historiens lys har vist seg å være de mest betydningsfulle og ærerike priser. Vi gratulerer Liu Xiaobo med årets fredspris, sa Jagland.

Deretter brøt salen ut i en langvarig applaus der samtlige fremmøtte med kong Harald og dronning Sonja i spissen, reiste seg.

Da Jagland noe senere krevde Liu løslatt, utløste det igjen varm og stående applaus fra samtlige gjester i rådhuset.

Se også: - Hæ? Hvem er Liu Xiaobo?

Se også: - Skamfull over tildelingen

Roste og utfordret

Nobelkomiteens leder forsvarte prisen opp mot Alfred Nobels testamente, ved å peke på sammenhengen mellom menneskerettigheter, demokrati og fred.

Han passet på å rose Kina for landets bemerkelsesverdige økonomiske vekst, men gjorde det klart at økt status også gir større forpliktelser.

Deretter utfordret han landet som har reagert med slikt sinne på årets fredspris:

– Mange vil spørre om ikke Kinas svakhet – i all den styrke som landet i disse dager viser – ligger i at man må fengsle en mann for elleve år bare fordi han har uttrykt sine meninger om hvordan landet hans bør styres, sa Jagland.

– En tragedie

Liv Ullmann leste fra Liu Xiaobos forsvarsskrift fra 23. desember 2009.

I forsvarsappellen viser Liu til da han første gang ble kastet i fengsel, i 1989, og sier at det skjedde kun fordi han forfektet et annet politisk syn enn regimet og deltok i en fredelig demokratibevegelse.

– Dette er en tragedie, både for meg personlig og for Kina, sa Liu før dommen falt.

Hat bryter ned

Før fengslingen tok han et oppgjør med det han kaller «regimets fiendementalitet», som ifølge ham ligger bak anklagene mot ham.

– Hat kan bryte ned en persons forstand og samvittighet. Fiendementaliteten forgifter en nasjons ånd, ansporer til en nådeløs og dødelig kamp, ødelegger et samfunns toleranse og menneskelighet, og er til hinder for en nasjons vei mot frihet og demokrati, sa han blant annet gjennom Liv Ullmanns stemme.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden