For feit til å fly

Fly fra Air India på flyplassen i Mumbai. Det kriserammede selskapet har blitt beordret til å gjenansette en flyvertinne som fikk sparken i 2001 fordi hun var for tykk. Foto: Scanpix/EPA.
Fly fra Air India på flyplassen i Mumbai. Det kriserammede selskapet har blitt beordret til å gjenansette en flyvertinne som fikk sparken i 2001 fordi hun var for tykk. Foto: Scanpix/EPA.

En indisk domstol beordret fredag statseide Air India til å gjenansette en flyvertinne som fikk sparken for et tiår siden fordi hun var for tykk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppsagte overvektige kvinner har tidligere mislykkes i å utfordre Air Indias politikk i indiske domstoler, som opprettholdt klausuler i gruppens ansettelseskontrakter.


Neepa Dhar (44) fikk jobben som flyvertinne i 1987, men ble satt på bakken i 1997 på grunn av vekten sin, og fikk til slutt sparken i 2001.

Medisin

Høyesterett i Calcutta beordret flyselskapet til å tilbakebetale all lønn Dhar ville tjent siden 2001 og å gi henne tjeneste på bakken.

Flyselskapet sier Dhar ikke kunne jobbe etter at hun ble overvektig da hun tok medisiner mot «høydeskrekksyndrom», sa advokaten hennes i retten.

Dommen kom få dager etter at Air India frivillig inviterte tilbake ti tidligere flyvertinner som fikk sparken i fjor fordi de var overvektige. Selskapet forsøker å løse en alvorlig mangel på kabinansatte.

Kriserammet

Tre sier de er villige til å vende tilbake, sier en talsmann for flyselskapet, men legger til at vektbegrensningen fremdeles gjelder, den beregnes ut fra høyde og alder, og at kvinnene må bli slankere hvis de søker på nytt.

- Vi går ikke tilbake på våre standarder, sier talsmannen til AFP. Det kriserammede flyselskapet har blitt møtt av protester fra passasjerer de siste ukene etter store forsinkelser i flygningene på grunn av mangelen på kabinansatte og stort sykefravær.

Avisen Hindustan Times har meldt at selskapet, som har bedt regjeringen om støttemidler, snart vil gå tom for penger og bli ute av stand til å lønne de ansatte etter mars.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden