19-åring styrer norsk WikiLeaks-side

En rekke domener over hele verden er opprettet som speilsider til Wikileaks, for å unngå sensur av nettstedet. Wikileaks.no er en av disse. (Foto: Scanpix)
En rekke domener over hele verden er opprettet som speilsider til Wikileaks, for å unngå sensur av nettstedet. Wikileaks.no er en av disse. (Foto: Scanpix)

19 år gamle Jonas Braathen fra Sarpsborg er innehaver av nettadressen Wikileaks.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Braathen registrerte nettadressen i 2009 og bruker den nå til å speile WikiLeaks' sentrale nettsted. Det fremkommer blant annet av Norids domeneregister at han er innehaver av nettadressen.

Til Ny Tid sier Braathen at han har høstet mye ros for sin støtte til WikiLeaks.

– Jeg har mottatt e-post fra flere som takker for at jeg registrerte domenet, samt en IT-bedrift i Tromsø som tilbød seg å bistå i forbindelse med opprettholdelse og beskyttelse av nettstedet. Heldigvis er det tusenvis av engasjerte som har satt opp speilsider, slik at sensur av WikiLeaks er så å si umulig, sier Braathen.

Les også: WikiLeaks får konkurranse

Braathen, som er bosatt i Trondheim, mener det er viktig at WikiLeaks ikke blir kneblet.

– WikiLeaks gjør det enkelt for dem som sitter inne med informasjon om uetiske handlinger å gjøre den offentlig kjent, uten at kilden selv blir pekt ut som budbringer. Bare mengden informasjon som er blitt sendt inn til WikiLeaks, forteller oss at det er et stort behov for en slik aktør. WikiLeaks lar seg ikke true av makten og bringer oss et skritt nærmere ekte pressefrihet, sier den unge mannen.

Les også: Slik opererer Wiki-aktivistene

Han registrerte nettadressen hos selskapet Domeneshop i Oslo. Styreformann Dag Øien opplyser at selskapet ikke har fått henvendelser fra noen som ønsker nettstedet sperret.

– Det skal mye til å stanse en slik tjeneste. Vi måtte i så fall se nærmere på hvilken argumentasjon som ble brukt. En sperring krever en klar juridisk begrunnelse, sier Øien.

I Nederland er nå en 16-åring påprepet etter mistanke om at han var med på angrepet mot nettsidene til Visa og MasterCard.

Kredittkorselskapene ble utsatt for en hevnaksjon etter at de bestemte seg for å nekte å overføre donasjoner til Wikileaks.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden