Serbia deltar likevel på nobelseremonien

Tilhengere av fredsprisvinner Liu Xiaobo demonstrerte torsdag utenfor Kinas ambassade i Oslo. Foto: REUTERS/SCANPIX
Tilhengere av fredsprisvinner Liu Xiaobo demonstrerte torsdag utenfor Kinas ambassade i Oslo. Foto: REUTERS/SCANPIX

Flere land har ombestemt seg og sagt de likevel vil delta på nobelseremonien, opplyser Nobelkomiteen. Men det er fortsatt forvirring om enkelte av landene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Colombia, Serbia, Filippinene og Ukraina, som har vært på «nei»-listen, vil likevel være representert, sier Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad, til nyhetsbyrået AFP.

Dermed har antall land som ikke vil delta, sunket til 15. I tillegg til Kina har Afghanistan, Cuba, Egypt, Irak, Iran, Kasakhstan, Marokko, Pakistan, Russland, Saudi-Arabia, Sudan, Tunisia, Venezuela og Vietnam takket nei.

Den palestinske selvstyremyndighet vil heller ikke være representert, opplyser Nobelkomiteen.

I tillegg er det to land som ikke har svart på henvendelsen fra Nobelkomiteen, Algerie og Sri Lanka.

Se også: - De kjemper ikke forgjeves

Forvirring om Filippinene

Ifølge Geir Lundestad er Filippinene blant landene som har ombestemt seg og sagt de likevel kommer, men Filippinenes utenriksminister Alberto Romulo avviser dette.

– Vi sender ingen representant, for vi har 10.000 filippinere i København, og ambassadøren må være der, sier utenriksministeren.

Filippinene insisterer på at fraværet skyldes en stram kalender og ikke press fra Kina. Kina har advart andre land mot å delta på nobelseremonien til ære for årets fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Den kinesiske dissidenten er dømt til elleve års fengsel for undergravende politisk virksomhet.

Se også: - Skamfull over tildelingen

Se også: - Hæ? Hvem er Liu Xiaobo?

Serbia kommer

Blant landene som har ombestemt seg, er Serbia. Serbias utenriksminister Vuk Jeremic forsvarte tidligere i uken beslutningen om å boikotte seremonien ved å vise til Beograds nære bånd til Kina.

Landets ombudsmann for menneskerettigheter, Sasa Jankovic, reagerte sterkt på dette og opplyser nå til nyhetsbyrået Beta at han selv vil være på plass i Oslo som spesialutsending for Jeremic.

– Regjeringen stiller med transport for meg, og statsminister Mirko Cvetkovic har bedt meg om å overbringe hans personlige lykkønskninger til fredsprisvinneren, sier Jankovic.

– Det bør ikke inngås politiske kompromisser når det gjelder menneskerettigheter, understreker Jankovic.

Serbias beslutning om likevel å delta, skal ha kommet etter massivt press fra EU, som Serbia har ambisjoner om medlemskap i.

Se også: - Hæ? Hvem er Liu Xiaobo?

Nekter for boikott

Også Colombia og Argentina, som opprinnelig takket nei, nekter nå for å være del av en boikott av fredsprisseremonien i Oslo rådhus.

Argentinas ambassadør er i hjemlandet av personlige grunner, men en representant for ambassaden vil være på plass under seremonien, heter det i en kunngjøring fra utenriksdepartementet i Buenos Aires.

Colombias ambassade i Berlin avviser også at landet boikotter fredsprisutdelingen, men det er ikke kjent hvem landet stiller med.

Ukraina har også ombestemt seg og sier at landet vil delta, mens Algerie skal ha bestemt seg for å boikotte seremonien.

Les også: Prisutdeling uten prisvinner

(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden