- Ingen vedtak om utslippskutt

- Dette er ikke det verden trenger. Vi trenger en mer ambisiøs avtale om å kutte utslippene, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken. (Foto: Kristian S. Aas)
- Dette er ikke det verden trenger. Vi trenger en mer ambisiøs avtale om å kutte utslippene, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken. (Foto: Kristian S. Aas)

Kilder blant forhandlerne i Cancun forteller at det ikke vil bli noe vedtak om utslippskutt på toppmøtet. Isteden vil landene lage et uformelt dokument der frivillige utslippskutt blir listet opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANCUN (ABC Nyheter): - Å forankre utslippsmålene er vanskelig. Norge er klar for å forankre sine utslippsmål i en ny Kyoto-avtale, det har vi vært klar på hele tiden, sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse tidligere i dag.

Men nå tyder alt på at klimatoppmøtet i Cancun i Mexico vil avslutte uten en avtale om bindende utslippsmål.

Lekkasjer fra forhandlingene, som nå pågår i mindre grupper bak lukkede dører på konferansehotellet Moon Palace i den meksikanske badebyen, tyder på at alt man kan bli enige om er å lage et uformelt dokument der de allerede kjente målene for utslippskutt listes opp. Dette vil ikke være bindende for noen.

- Svakest mulig

- Dette er det svakest mulige utfallet. Det aller verste er at det ikke finnes noen forslag om hva som skal skje for å heve utslippskuttene, og tette det enorme gapet mellom kuttene som er meldt inn og de kuttene som er nødvendig for å ha kontroll med klimaendringene.

- Hvis vi ikke får en bekreftelse av dette gigatonngapet blir dette bare en slags bekreftelse og gjentakelse av København-erklæringen. Det er ikke det verden trenger. Vi trenger en langt mer ambisiøs avtale om å kutte utslippene, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

- Uavklart

Den norske delegasjonen er travelt opptatt i forhandlinger, og har ikke hatt tid til å kommentere lekkasjen.

Men Miljøverndepartementets talsperson på klima, Tone Hertzberg, forteller i en tekstmelding til ABC Nyheter at "alt er fortsatt uavklart i forhandlingene. Også det dere spør om".

Det som imidlertid er klart, er at Russland har annonsert at de ikke ønsker en ny periode med Kyoto-avtalen.

Fra før har Japan gjort det klart at de ikke ønsker en videreføring, og Canada er også mistenkt for å ønske seg ut av avtalen.

De andre landene med forpliktelser under Kyoto-avtalen er Norge, Australia, New Zealand, Hviterussland, Ukraina, Island, Tyrkia, Sveits og EU.

- Det er kjempesynd, men ikke noe nytt for oss. Både Canada og Japan slipper for øvrig ut langt mer CO2 enn de skal ifølge Kyoto-protokollen, og Russland har foreløpig ikke innført reelle klimatiltak. Nå er det desto viktigere at de som er igjen står sammen. Så lenge EU og en rekke OECD-land fortsatt er med, må vi holde fast på Kyoto, sier Paal Frisvold, styreleder i Bellona Europa.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden