Gift i medisinsk utstyr

Det plastmykgjørende stoffet DEHP er forbudt til bruk i leker, men brukes i medisinsk utstyr. Foto: Colourbox.com
Det plastmykgjørende stoffet DEHP er forbudt til bruk i leker, men brukes i medisinsk utstyr. Foto: Colourbox.com

Giftig plastmykere blir lovlig brukt i utstyr til behandling av pasienter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det plastmykgjørende stoffet DEHP er betegnet som giftig og forbudt i leketøy og kosmetikk. Likevel benyttes det i medisinsk utstyr til blant andre kreftpasienter, skriver Dagens Medisin.

Et ekspertpanel under EU anbefalte nylig at plastmykere ikke bør benyttes i noe medisinsk utstyr.

Men hver dag utsettes pasienter i Norge for eksponering av giftig stoff som brukes for å mykgjøre plast i medisinsk forbruksmateriell, som for eksempel infusjonsslanger.

DEHP er en type plastmyker og er dokumentert som helseskadelig. Stoffet er forbudt å bruke i leketøy og kosmetikk, men det er lov å bruke plastmykere i medisinsk utstyr, skriver Dagens Medisin.

Bør forbys

Health and Environment Network, et prosjekt under EUs sjette rammeprogram, har nylig offentliggjort en ekspertuttalelse på helsevirkninger av plastmykere. Gruppens anbefaling var tydelig på at det ikke bør brukes i noe medisinsk utstyr.

Fem av seks i ekspertpanelet gikk inn for et totalforbud mot plastmykere, såkalte ftalater.

Folkehelseinstituttet opplyser i sin informasjon om ftalater at «enkelte grupper eksponeres for høyere doser enn andre, som pasienter ved bruk av enkelte typer medisinsk utstyr».

«Sikkerhetsmarginen for små barn når det gjelder eksponering for DEHP og DINP kan i noen tilfeller være lav», skriver de.

- DEHP er en av plastmykerne som er dokumentert helsefarlig, sier barnelege Marianne Hanneborg Aas ved Oslo universitetssykehus til Dagens Medisin.

Villig til å betale mer

Stoffet DEHP i medisinsk forbruksmateriell skal unngås å bli brukt i størst mulig grad.

- I stadig større grad er det et minstekrav, eller ufravikelig krav, i anbudene våre at medisinsk forbruksmateriell ikke inneholder DEHP, sier spesialrådgiver Øystein Roll i Sykehuspartner, Helse Sør-Øst, til Dagens Medisin.

Han sier de er villige til å betale mer for ftalatfritt utstyr.

- Vi er villige til å betale mer for dette. Vi ønsker å være føre var. Jeg tror det er mangelfull dokumentasjon på hvor farlig dette er, sier Roll.

Ifølge medisinutstyrprodusenter er det vanskelig å finne en erstatter for ftalater, selv om innholdet av plastmykere er blitt redusert.

Prisen skal være det som er mest avgjørende for hva sykehusene velger, skriver Dagens Medisin.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden