- TV-journalister kan ha avgjort valget

Jens Stoltenberg (til venstre) vant en knepen seier under stortingsvalget i 2005. Det kan NRKs valgjournalister (til høyre) ha medvirket til, hevder en studie fra BI. (Foto: Scanpix)
Jens Stoltenberg (til venstre) vant en knepen seier under stortingsvalget i 2005. Det kan NRKs valgjournalister (til høyre) ha medvirket til, hevder en studie fra BI. (Foto: Scanpix)

En studie fra BI konkluderer med at TV-journalister tok parti med de rødgrønne partiene under utspørringene ved stortingsvalget i 2005.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en studie fra BI mener forskere å ha kommet frem til at TV-journalister fra både NRK og TV2, men spesielt NRK, forskjellsbehandlet de norske partiene under stortingsvalget i 2005, melder Forskning.no.

Dette kan ha bidratt til at valget for fem år siden kan ha vippet i fordel de rødgrønne, mener forskerne.

- Jornalistene var ikke nøytrale

Det er førsteamenuensis Magne Martin Haug ved Handelshøyskolen BI, som sammen med førsteamenuensis Haavard Koppang ved BI og professor Jan Svennevig ved universitetet i Oslo, har gjennomført undersøkelsen. Resultatene presenteres nå i Nordicom Review.

De har sett på alle utspørringene på NRK og TV2 i forbindelse med stortingsvalget 2005.

Det journalistiske kravet til nøytralitet i utspørringene, ble ikke overholdt mener forskerne.

- NRK spesialbehandlet de rød-grønne

For å finne ut av dette tok de for seg introduksjonen partiene fikk i programmet før utspørringene.

Studien viser at NRK-journalistene var partiske for de rød-grønne partiene og mot de andre stortingspartiene.

NRK var mest positive overfor Senterpartiet og Arbeiderpartiet, mens de var nøytrale i forhold til SV. De var negative overfor de fire borgerlige partiene, der Høyre var det partiet som fikk hardest medfart, mener forskerne.

- TV2 var negative mot alle

I undersøkelsen av TV2 konkluderer studien med at TV2 behandlet alle partiene negativt. De var imidlertidig hardere mot de rød-grønne enn mot de fire andre partiene.

Mens Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble behandlet best i NRK, ble de dårligst behandlet av TV2, mener forskerne.

Av de borgelige partiene var det Fremskrittspartiet som fikk hardest medfart i TV2. Høyre og venstre ble mildere behandlet, mens Kristelig Folkeparti slapp unna med minst dårlig behandling.

- Kan ha vært avgjørende

Forskerne har funnet ut at utspørrerne i stor grad stilller forskjellige spørsmål til de ulike partiene. Spørsmålene tar gjerne utgangspunkt i saker som er kontroversielle for partiet.

– TV-seerne fikk i liten utstrekning vite hva partiene mente om de store samfunnsmessige spørsmålene, femholder Magne Martin Haug til Forskning.no.

De rødgrønne vant en knepen seier i 2005, og forskerne konkluderer med at behandlingen partiene fikk av TV-journalistene kan ha vært avgjørende.

Les flere nyheter hos ABC Nyheter.

Personvernpolicy