Nå kommer sprengkulda

Oslo, og andre sentrale strøk på Østlandet, kan forvente en iskald natt til onsdag. (Foto: Scanpix).
Oslo, og andre sentrale strøk på Østlandet, kan forvente en iskald natt til onsdag. (Foto: Scanpix).

Ingen må bli overrasket om det blir kaldere enn 25 minus kommende natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bor du i sentrale strøk på Østlandet vil kommende natt bli en meget kald affære.

Meteorologisk Institutt melder om fortsatt pent vær på store deler av Østlandet de kommende dagene, men natt til onsdag bør du forberede deg på et skikkelig kuldesjokk.

Kvikksølvet vil nemlig legge seg nesten helt i bunn av gradestokken.

- Det vil variere noe, flere områder på Østlandet kan oppleve å få det så kaldt som minus 25 grader og kanskje noe lavere enn det også.. Det er flere steder som er såkalte kuldegroper. Asker, Bjørkelangen, Gardermoen, Drammen er steder hvor man bør forberede seg på en svært kaldt natt til onsdag, sier meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk Institutt til ABC Nyheter.

Inn mot helgen vil det på Østlandet fortsatt holde seg kaldt, og det vil fortsatt være pent, men temperaturene vil stige noe. I helgen er det noe mer usikkert, opplyser Johnsen videre.

- Lenger sør i landet vil værtypen være noe lik den som kommer til Østlandet, men det vil ikke bli like kaldt som i deler av indre strøk, sier meteorologen.

Sjekk værutsiktene der du bor

Varmegrader?

I dag kom meldingen om at Trondheim har opplevd sin kaldeste novembermåned på 222 år. Men trøndere kan vente seg atskillig mildere temperaturer den nærmeste tiden.

- Når det gjelder Trøndelag og Møre og Romsdals-traktene, så vil temperaturene stige noe. Det kan i enkelte områder bli null grader og kanskje også plussgrader. Det er også å forvente at det kan komme noe nedbør, fortsetter Johnsen.

Les også: Kaldest siden 1788

Kald helg i nord

Nord-Norge har i dag lett nedbør i form av både snø og regn og med temperaturer rundt null grader.

Johnsen sier at dette vil endre seg drastisk.

- Værutsiktene vil være litt motsatt av hva som er tilfellet er lenger sør i landet. Nord-Norge, eksempelvis i Bodø og Tromsø, vil få det mye kaldere i helga enn hva tilfellet er nå.

- Lengst nord i landet kan det bli opptil 15 minus i lokale områder. Lufta vil bli mye tørrere og nedbøren vil avta, sier Johnsen til ABC Nyheter.

Forslår tiltak mot skyhøye strømpriser

Et utvalg som har sett på hva som kan gjøres for å unngå skyhøye strømpriser i deler av landet, overleverte tirsdag en rapport med en rekke tekniske forslag til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Utvalget foreslår tiltak knyttet til blant annet driftssikkerhet og sikkerhetsmarginer, etterspørsel og priser og peker på behov for mer informasjon.

Bakgrunnen for utvalgets arbeid er at Midt-Norge forrige vinter opplevde strømpriser som nådde 12 og 14 kroner i enkelte timer. Utvalget har sett på driftskoordineringen i kraftsystemet.

Statsråd Riis-Johansen mottok rapporten i lokalene til den nordiske kraftbørsen Nord Pool der spotprisen på strøm fastsettes.

Les hele saken: Foreslår tiltak for å dempe prisvariasjonen på strøm

Personvernpolicy