WikiLeaks: Karzai løslot farlige kriminelle

Afghanistans president Hamid Karzai har gitt ordre om løslatelse av en rekke farlige kriminelle og narkohandlere som var tatt til fange av amerikanske styrker, viser den siste lekkasjen fra r Julian Assange og WikiLeaks. FOTO: REUTERS/SCANPIX
Afghanistans president Hamid Karzai har gitt ordre om løslatelse av en rekke farlige kriminelle og narkohandlere som var tatt til fange av amerikanske styrker, viser den siste lekkasjen fra r Julian Assange og WikiLeaks. FOTO: REUTERS/SCANPIX

Afghanistans president Hamid Karzai beordret personlig at en rekke kriminelle som var tatt til fange av amerikanske styrker, skulle løslates, viser WikiLeaks-avsløringen av amerikanske diplomatdokumenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordrene om frigivelse vakte kraftige protester fra USA. Ifølge amerikanske tjenestemenn ble både Karzai og den afghanske riksadvokaten Muhammad Ishaq Alko gjentatte ganger de siste tre årene irettesatt for å tillate løslatelsene.

Ifølge et dokument fra 2007 ble 150 av 629 fanger løslatt uten rettergang etter at de ble overført til afghansk varetekt.

Les også: WikiLeaks retter blikket mot bankene

– Begge autoriserer løslatelsen av fanger før rettssakene deres kommer opp og tillater at farlige personer går fri eller går tilbake til slagmarken uten noensinne å sette sin fot i en afghansk rettssal, heter det i dokumentet fra USAs viseambassadør i Kabul, Francis Riccardione. (©NTB)

Les også: Wikileaks: Hva er inkludert i denne tredje lekkasjen?

Personvernpolicy