Star Wars-regissør død

Irvin Kershner ble den første regissøren som introduserte Yoda på film.(Foto: Scanpix/ Fimweb)
Irvin Kershner ble den første regissøren som introduserte Yoda på film.(Foto: Scanpix/ Fimweb)

Irvin Kershner, mannen som blant annet regisserte filmhistoriens andre Star Wars-film, «The Empire Strikes Back», er død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kershner som døde i helgen, ble 87 år gammel, melder New York Times.

Star Wars-regissøren er også kjent for å ha regissert Bond-filmen «Never Say Never Again», med Sean Connery i hovedrollen. Slik ble Kershner den eneste amerikaneren som hittil har regissert en Bond-film.

Måtte overtales til «Star Wars»

Irvin Kershner var instruktøren til Star Wars-skaper George Lucas på universitet. Da han ble tilbudt å regissere Star Wars, takket han først nei, men ble siden overtalt til å ta jobben likevel.

Slik ble Kershner også regissøren som fikk presentere Star Wars-karakteren Yoda for verdens filmpublikum.

Kappet hånden av Luke

Et av Kershners varemerker som regissør, var at han hadde en tendens til å vise scener med hender som ble kappet av. I «The Empire Strikes Back» er det helten selv Luke Skywalker, som får denne tvilsomme æren.

Så sent som i oktober fortalte Kershner til magasinet «Vanity Fair» at han hadde ønsket å gi «The Empire Strikes Back» mer dybde og å gjøre den mørkere enn forløperen «Star Wars».

Endret manus

Han fortalte også at han hadde ignorert manuskriptet under en kjærlighetsscene mellom prinsesse Leia (Carrrie Fisher) og Han Solo (Harrison Ford) fordi han mente at den scenen i manuset brøt med Solos karakter.

Det var meningen at prinsessen skulle fortelle Han Solo at hun elsket ham, og at Han Solo skulle svare «Jeg elsker deg også». Isteden ble det til at prinsesse Leia sa «Jeg elsker deg», mens Han Solo under improvisasjon fra skuespiller Harrison Ford svarte «Jeg vet det».

Dette førte til heftige diskusjoner med produsent George Lucas, som til slutt måtte gi seg etter å ha testet scenen foran et publikum.

Regisserte Robocop

Regissøren skal også ha vært skuespillernes favorittregissør under de tre første Star Wars-innspillingene.

Irvin Kershner ble født i 1923 i Philadelphia. Han jobbet som illustratør og fotograf før han ble filmskaper. Sitt gjennombrudd som regissør fikk han i 1958 med filmen «Stakeout on Dope Street».

Kershners siste store film som regissør var «Robocop 2» fra 1990.

Les mer om kultur i ABC Nyheter.

Personvernpolicy