– WikiLeaks-lekkasjer et angrep på verdenssamfunnet

USAs utenriksminister beskylder WikiLeaks for å undergrave USAs forsøk på å jobbe med andre stater. (Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/Scanpix)
USAs utenriksminister beskylder WikiLeaks for å undergrave USAs forsøk på å jobbe med andre stater. (Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Hillary Clinton beklager WikiLeaks-publiseringen, men hevder samtidig at lekkasjene viser at den internasjonale frykten for Iran er reell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Clinton innkalte til pressekonferanse i Washington mandag for å kommentere lekkasjene av hemmelige dokumenter fra den amerikanske utenrikstjenesten.

En ikke spesielt blid Clinton sa at avsløringen av konfidensielt materiale undergraver USAs muligheter for å jobbe sammen med andre stater. Hun beklaget på det sterkeste at dokumenter som var ment for intern bruk, nå har blitt offentliggjort.

– USA beklager på det sterkeste avsløringer av informasjon som var ment å være hemmelig, sa Clinton, som også kommenterte noe av innholdet i lekkasjen.

– Lekkasjene forsterker verdenssamfunnets frykt for Irans atomprogram, sa hun, med henvisning til opplysningene om at Iran skal ha fått langtrekkende raketter fra Nord-Korea.

Clinton understreket også at amerikanske myndigheter vil gjøre alt de kan for at de som har lekket 250.000 hemmeligstemplede dokumenter fra USAs utenrikstjeneste til varslernettstedet, blir holdt ansvarlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derimot nevnte hun ikke med et ord at hun selv skal ha gitt amerikanske tjenestemenn ordre om å samle inn omfattende opplysninger om FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

- En forbrytelse

Samtidig kaller Det hvite hus WikiLeaks’ offentliggjøring av hemmelige diplomatiske dokumenter for «en alvorlig forbrytelse».

Pressetalsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, sier at de som publiserte 250.000 hemmeligstemplede dokumenter fra det amerikanske utenriksdepartementet «først og fremst er kriminelle», som har begått en alvorlig forbrytelse.

– Dette er et alvorlig brudd på loven og en alvorlig trussel mot dem som arbeider med vår utenrikstjeneste, sier Gibbs, som også legger til at president Barack Obama ikke er spesielt fornøyd. (©NTB)

Les også:

- Helt vanlig diplomatisk korrespondanse

- Kan skade forholdet til USA

- En verdensomspennende diplomatisk krise

Norske WikiLeaks-dokumenter kan komme senere

763 meldinger fra Oslo-ambassaden i WikiLeaks-dokumentene