Lundestad sier press kan ligge bak protester

Yaming Yuen (t.v.) og ti-tolv andre norsk-kinesere overleverte mandag et protestbrev til Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad, som en respons på tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo. (Foto: Erlend Aas / Scanpix)
Yaming Yuen (t.v.) og ti-tolv andre norsk-kinesere overleverte mandag et protestbrev til Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad, som en respons på tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo. (Foto: Erlend Aas / Scanpix)

Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad er ikke overbevist om at alle norsk-kinesere som protesterer mot årets fredspris, gjør det av fri vilje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har fått flere henvendelser fra kinesere i Norge som forteller at Kinas ambassade har utøvd et ganske stort press i denne saken, sa Lundestad etter at han mandag tok imot protestbrevet som Ya Ming Yuen fra Moss står bak.

I brevet heter det at årets fredspris til den fengslede dissidenten Liu Xiaobo har «sjokkert og forbauset oss, og i alvorlig grad såret våre følelser».

Brevet gjentar påstander som også kinesiske myndigheter har satt fram, som at Liu Xiaobo er en kriminell og at vesten ikke forstår hva som foregår i Kina.

– Prisen er en fornærmelse mot alle som virkelig har bidratt til verdensfreden, heter det i brevet.

Les også: Disse kommer ikke til fredsprisseremonien

Lundestad sier til NTB at det er mange som støtter regimet i Kina, og at det er ganske betydelig kinesisk nasjonalisme som kan forklare protestene. Samtidig har mange fortalt om press fra ambassaden for å bli med på protestene.

Lundestad tror årets pris vil bli stående i historien som en av de virkelig store og viktige.

– Prisen føyer seg inn i en lang rekke menneskerettighetspriser, der vinneren ikke kan komme for å motta den. Det er jo en grunn til at de ikke er her. Og det er kanskje det beste argumentet for at det har vært riktig å gi dem fredsprisen, sier Lundestad. (©NTB)

Les også:

Vil representere Xiaobo

Vil ha storebror og fredsprisvinner Liu løslatt

Roser nobelprisen til skyene

Personvernpolicy