Pus blir feitere

I løpet av det siste tiåret har katter økt vekten med henholdsvis 13,6 og 5,7 prosent, for jente- og guttekatter. Foto: Scanpix
I løpet av det siste tiåret har katter økt vekten med henholdsvis 13,6 og 5,7 prosent, for jente- og guttekatter. Foto: Scanpix

Fedme blant dyr øker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Problemet med fedme øker ikke bare blant mennesker. En ny studie viser økt forekomst av fedme også blant pattedyr, som rotter, mus, og husdyr.

Mangel på aktivitet og et usunt kosthold er hovedårsakene til fedme blant mennesker. Men forskerne har ikke klart å finne ut av alle årsakene til fedme blant dyrene.

- Vi kan ikke forklare endringene i dyrenes kroppsvekt med at de går oftere på restaurant eller er mindre fysisk aktive på skolen, sier sjefsforsker David Allison ved universitetet i Alabama, til Livescience.com.

I studien har over 20.000 dyr deltatt, fordelt på åtte dyrearter, deriblant katter og hunder.

På ett tiår har kroppsvekten blant hunnkatter økt med 13,6 prosent, mens hannkatter har vokst med 5,7 prosent.

Hunder opplevde en økning av kroppsvekten på mellom to og tre prosent i samme periode, konkluderer studien.

Forskerne mener det er lite overraskende at vekten hos husdyr har økt i takt med eierne, og at til og med rotter blir tykkere av å spise fet mat som mennesker kaster. Det som overrasket forskerne er hvorfor dyr i laboratorium øker kroppsvekten.

Dette vil forskerne nå prøve å finne ut av.

Et virus kalt adenovirus 36 kan være en mulig årsak til fedme både blant mennesker og dyr, skriver Livescience.

Personvernpolicy