– USA ba Norge legge press på Tyskland

Amerikanske myndigheter skal for noen år siden ha bedt Norge og flere andre land om å overtale Tyskland til ikke å opprette for tette bånd til Russland. Her Angela Merkel sammen med Vladimir Putin. (Foto: Scanpix).
Amerikanske myndigheter skal for noen år siden ha bedt Norge og flere andre land om å overtale Tyskland til ikke å opprette for tette bånd til Russland. Her Angela Merkel sammen med Vladimir Putin. (Foto: Scanpix).

Amerikanske myndigheter skal for noen år siden ha bedt Norge og flere andre land om å overtale Tyskland til ikke å opprette for tette bånd til Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av et amerikansk notat fra 2008 som nettstedet WikiLeaks har publisert på sine sider, ifølge Aftenposten.no. I tillegg til Norge skal amerikanerne ha forsøkt å presse Canada, Japan, Tyrkia og EU til å påvirke Tyskland.

Se også: Fordømmer offentliggjøringen

Se også: Hyller varslerne

Bakgrunnen skal ha vært frykt for at forholdet mellom Tyskland og Russland skulle bli for tett. I notatet pekes det også på at det på denne tiden var uenighet internt i den tyske regjeringen når det gjaldt forholdet til Moskva, spesielt mellom daværende utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og Tysklands forbundskansler Angela Merkel om dialog med Moskva.(©NTB)

Les også: - En verdensomspennende diplomatisk krise

Personvernpolicy