- D-Dag i Rio

Spesialpoliti laster seks tonn marihuana på et helikopter etter en razzia søndag. Foto: Scanpix/AFP.
Spesialpoliti laster seks tonn marihuana på et helikopter etter en razzia søndag. Foto: Scanpix/AFP.

Brasil hevdet søndag seier i sitt angrep mot slummen i Rio de Janeiro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militæraksjonen for å drive ut narkolangere og sikre de beryktede favelaene er uten sidestykke.

Omkring 2600 soldater og politifolk gikk inn i bydelene med helikopterstøtte og pansrede kjøretøy før daggry. De angrep narkoligaenes bastion Grota, en lovløs «by i byen» med en befolkning på nærmere 400.000.

Grota er bare en av 15 favelaer som utgjør Complexo do Alemao, en vidstrakt labyrint av slumområder nord i Rio.

Det ble ikke nevnt noe om pågripelser av hundrevis av narkotrafikkanter som skal ha vært målet for aksjonen.


Les også: Forbereder «invasjon» av slumområdene i Rio

OL 2016

- Denne erobringen er et avgjørende skritt for vår offentlige sikkerhetspolitikk, sier delstatsguvernør Sergio Cabral til TV Globo.

- I dag vender vi om et nytt blad i Rios historie.

Tross ropene om seier og den høytflygende retorikken til myndighetene gjenstår det å se om byen, som skal være vert for OL i 2016 og kamper i fotball-World Cup i 2014, faktisk har blitt tryggere.

- Dette er vår D-dag, sier militærtalsmannen oberst Lima Castro til journalister, med henvisning til den allierte invasjonen av Nordmandie under andre verdenskrig.

- Vi vil gi dette samfunnet tilbake til Rio de Janeiros innbyggere.

En tredjedel av Rios seks millioner innbyggere bor i slumområder langs bratte åssider. De fleste favelaene er forbudt område for resten av byens innbyggere, som frykter gjenger og kriminelle.

Les også: Minst 30 drept i gatekamper i Rio

5-600 motstandere

Militærpoliti inntar sine stillinger under aksjonen i slummen Morro do Alemao. Foto: Scanpix/AFP.Militærpoliti inntar sine stillinger under aksjonen i slummen Morro do Alemao. Foto: Scanpix/AFP.

Complexo do Alemao er territoriet til den organiserte kriminelle gruppen «Røde kommando».

Politiet uttalte torsdag at de har sperret av og utvekslet ild med anslagsvis 500 til 600 narkotrafikkanter.

Søndagens kamper i Garotas trange gater og blindveier gjorde slutt på nærmere en uke med angrep med sikte på å gjøre Rio til et tryggere sted.

Sammenlignet med torsdag sier myndighetene at motstanden søndag var langt svakere, ettersom sikkerhetsstyrkene gradvis har strammet grepet med skarpskyttere på høye bygninger og soldater omkring slummen.

- Det var ikke så vanskelig, da vi hadde politihelikopter over oss som kunne støtte oss, sier politikommandant Mario Sergio Duarte.

Politi og soldater gjorde husransakelser i Grota, der de finkjemmet området på jakt etter sårede etter angrepet, som har tatt livet av 35 personer i løpet av seks dager, samt våpen og narkotika.

«Opprydding»

En mistenkt narkotrafikkant kjent som Zeu (i midten) ble pågrepet under aksjonen. Foto: Scanpix/AP.En mistenkt narkotrafikkant kjent som Zeu (i midten) ble pågrepet under aksjonen. Foto: Scanpix/AP.

Problemer med slumområdene og organisert kriminalitet er ikke noe nytt i Rio, men det hersker en følelse av å ha dårlig tid med å rydde opp etter hvert som Brasil har vokst til å bli en økonomisk og politisk stormakt.

Byen vil også snart havne i verdens søkelys som vert for kamper i World Cup i 2014 og siden Olympiaden i 2016.

- Vi vil gjøre hva som enn er nødvendig for at de gode kreftene som foretrekker å leve beseirer dem som foretrekker kriminalitet, sa president Luiz Inacio Lula da Silva tidligere i uken.

Myndighetene strømmet inn i Grota klokken 11 norsk tid, og ved 16.30-tiden sa militærpolitiet at de hadde tatt kontroll over den strategisk viktige slummen, og i forlengelsen av dette hele Complexo do Alemao.

De plasserte brasilianske og sivile politiflagg over hele området som symbol på deres autoritet, men hevdet ikke å ha pågrepet de hundrevis av narkotrafikkantene de sa de var på jakt etter.

Beslag

Lima Castro sier han ikke har tall på antall sårede, drepte og arresterte etter søndagens offensive.

Hittil har myndighetene gjort pågripelser som inkluderer Elizeu Felicio de Souza, kjent som «Zeu», en av narkotrafikkantene som ble dømt for drapet på journalisten Tim Lopes i 2002.

Politiet har også beslaglagt våpen og narkotika, melder lokale medier. Det skal dreie seg om fire tonn narkotika.

Innbyggere viftet med flagg der det stod «fred», og hang hvite håndklær ut av vinduene. Andre holdt seg langt unna kamphandlingene til de kunne komme seg trygt hjem etter morgenærender eller å vende tilbake fra kirken.

- Vi ønsket alle at militærpolitiet skulle «innvadere», vi makter ikke mer, sier Thiago, en 18-åring som håpet å komme seg hjem for å undersøke om moren og søsteren var i sikkerhet.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside

Personvernpolicy