Kastes ut automatisk

Plakater i Zürich oppfordrer til å stemme for det nye forslaget om å deportere kriminelle utlendinger fra Sveits. Foto: Scanpix/AP.
Plakater i Zürich oppfordrer til å stemme for det nye forslaget om å deportere kriminelle utlendinger fra Sveits. Foto: Scanpix/AP.

Sveitsiske velgere ligger lørdag an til å stemme for et lovforslag fra høyresiden om automatisk å utvise utenlandske innbyggere med ulovlig opphold som er dømt for visse forbrytelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpige resultater fra folkeavstemmingen viser flertall for forslaget.

Da resultatene fra 21 av 26 kantoner var talt opp lot det til at de fransktalende delene av landet har avvist forslaget, mens landets tysktalende majoritetsbefolkning har akseptert det.


For at forslaget skal bli lov kreves det en dobbel majoritet i kantoner og befolkningen for øvrig.

Svart sau

Et år etter å ha gjennomført et forbud mot minareter i landet har det høyreorienterte Sveitsisk folkepart gjennomført en ny, aggressiv kampanje.

Denne gangen ønsker de at Sveits skal slå ned på utlendinger som er skyldige i visse forbrytelser ved å nekte dem å bli værende i landet.

En plakat viser en hvit sau som sparker en svart sau ut av de sveitsiske flagget. En annen plakat viser en gangsteraktig type med slagordet «Ivan S, voldtektsmann og snart sveitser?»

- Diskriminering

Forslaget krever automatisk utvisning av dem som dømmes for «voldtekt, alvorlige seksuelle forbrytelser, voldshandlinger som ran, narkosmugling samt misbruk av sosiale ytelser».

Kritikere sier initiativet bærer preg av diskriminering, og går i samme spor som forbudet av minareter.

Amnesty International og sosialistpartiet har bemerket at forslaget går mot internasjonale konvensjoner, der flyktninger risikerer å bli sendt tilbake til sine hjemland der de risikerer tortur eller drap.

Den sveitsiske regjeringen har også gått mot forslaget.

Personvernpolicy