Vold og sykdom før valget

Helsearbeidere bærer liket av et koleraoffer gjennom gatene i Port au Prince. Mer enn 1600 mennesker er drept i epidemien. Foto: Scanpix/EPA.
Helsearbeidere bærer liket av et koleraoffer gjennom gatene i Port au Prince. Mer enn 1600 mennesker er drept i epidemien. Foto: Scanpix/EPA.

Haitianerne begynte tidlig søndag å stemme på en ny president og lovgivende forsamling i et fattig land herjet av vold, påstander om valgjuks, en koleraepidemi og store etterskader fra jordskjelvet i januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget i Haiti

* Haitierne skal velge president Rene Prevals etterfølger.

* Musikeren «Sweet Micky» (Michel Martelly), den tidligere presidentfruen Myrlande Manigat og 17 andre forretningsmenn, politikere og diplomater stiller som kandidater.

* Den verdenskjente rapperen Wyclef Jean, som opprinnelig er fra Haiti, fikk ikke lov til å stille til valg.

* Det er også valg på de 99 plassene i nasjonalforsamlingen og til 11 av 30 seter i senatet.

* Den humanitære krisen etter katastrofejordskjelvet i januar, generell fattigdom og Haitis sikkerhetsproblemer har vært viktige saker i valgkampen.

* En FN-styrke på 12.000 soldater skal bidra til sikkerheten under valget. (©NTB)

Velgerne skal finne en etterfølger til president Rene Preval, som ikke stiller til gjenvalg, samt 11 av landets 30 senatorer og samtlige 99 parlamentsmedlemmer.


Stemmeavgivingen begynte i størsteparten av landet kort tid før klokken 06 i morges (12 norsk tid). Enkelte valglokaler åpnet senere.

I forstaden Petionville til hovedstaden Port-au-Prince, begynte folk å stille seg i kø for å avgi stemme tidlig om morgenen.

- Det er viktig å stemme for Haiti, sier Michel Pean, en ufør velger som kom for å avgi sin stemme.

- Jeg er glad for å gjøre det, fordi jeg bidro til å skape lovgivning som hjelper handikappede velgere å utføre sin borgerplikt.

Les også: Økt uro foran valget i Haiti

Sikkerhet

Myndighetene har forbudt trafikk med motorsykler og salg av alkohol på valgdagen som ekstra sikkerhetstiltak.

Søndag «er en viktig dag for landets fremtid» sa Preval i en kringkastning lørdag. Han oppfordret velgerne til å opptre med «orden og disiplin, så valget avvikles på en god måte og Haiti kan bevege seg fremover».

- Det har vært en del voldsepisoder i forkant av valget som kan gi utslag ved at folk frykter å oppsøke valglokalene, sier Haiti-ekspert Petter Skauen i Kirkens Nødhjelp til ABC Nyheter.

Over 4.7 millioner mennesker har stemmerett. Resultatene vil bli offentliggjort 5. desember, og de offisielle tallene annonseres 20. desember. Den nye presidenten vil lede det fattigste landet på den vestlige halvkulen, et land med omkring 10 millioner innbyggere der 80 prosent av befolkningen lever på mindre enn to dollar dagen.

Les også: Presidentkandidater vil utsette valget i Haiti

- Et lite håp

En velger får tommelen merket etter å ha avgitt sin stemme i Croix des Bouquets utenfor Port au prince. Foto: Scanpix/Reuters. En velger får tommelen merket etter å ha avgitt sin stemme i Croix des Bouquets utenfor Port au prince. Foto: Scanpix/Reuters.

- Et valg nå er bedre for enn mulig stabilitet og start på gjenreisningen, for akkurat nå råder det handlingslammelse. Det finnes et lite håp om at en ny president kan starte gjenreisningen av landet, sier Skauen.

Blant de ledende av de 18 kandidatene finner man Jude Celestin, en ingeniør støttet av Preval, akademiker og tidligere førstedame Mirlande Manigat; og Michel Martelly, en populær sanger kjent som «Søte Micky».

- Kandidaten som ligger best an for øyeblikket er en kvinne i 70-åra, Mirlande Manigat. Samtidig har regjeringens kandidat, Jude Celestin, også stor oppslutning. Regjeringen har et større apparat og har hatt flere penger og midler til disposisjon, sier Skauen.

- Mye avhenger også av om dette blir et valg uten fusk. Formannen i valgrådet har gått sterkt ut og advart om at det jukses på alle fronter.

Valget avvikles samtidig som Haiti kjemper mot et kolerautbrudd som har krevd minst 1648 liv. Det er også det første valget siden et jordskjelv som målte 7.0 på Richters skala i januar krevde livet til mer enn 250.000 mennesker.

Les også: - Liten fare for at epidemien når andre land

Vold

To brasilianske FN-soldater vokter et valglokale i nabolaget Cite Soleil i hovedstaden Port au Prince. Foto: Scanpix/EPA.To brasilianske FN-soldater vokter et valglokale i nabolaget Cite Soleil i hovedstaden Port au Prince. Foto: Scanpix/EPA.

Valgkampen har tidvis vært voldelig. Minst en person har blitt drept og flere såret da væpnede menn åpnet ild mot et valgkampmøte blant Martellys tilhengere sent fredag. Hans talskvinne sier sangeren ble forsøkt drept.

- Volden er delvis utført av mennesker i slummen rundt hovedstaden, som er svært misfornøyde med hva den sittende presidenten har gjort. Han har knapt nok vist seg etter jordskjelvet 12. januar, og tilhengerne av presidentens kandidat har vært utsatt for en del vold, sier Skauen.

- Man føler den sittende regjeringen har sviktet de fattige.

To mennesker ble skutt og drept tidligere i uken i Beaumont, en liten by sørvest på Haiti, der tilhengere av Celestin og kandidaten Charles Henri Baker angrep hverandre med skytevåpen, steiner og flasker.

Det har også vært opptøyer i byen Cap-Haitien nord i landet mot FN-styrker, som blir anklaget for å ha introdusert koleraen.

Les også: Koleraen i Haiti stammer fra gammel pandemi

I tet

En jente går forbi valgkampplakater i Cap Haitien på Haiti lørdag. Foto: Scanpix/AP.En jente går forbi valgkampplakater i Cap Haitien på Haiti lørdag. Foto: Scanpix/AP.

Volden til tross har haitianere de siste dagene stått i lange køer i hovedstadens teltbyer for å registrere seg som velgere. Den ferskeste meningsmålingen ga en sju prosentpoengs ledelse til Manigat, en opposisjonsleder og respektert tidligere førstedame.

Manigat, viserektor ved Quisqueya-universitetet går inn for utdanning og lover et brudd med de korrupte tidligere regjeringene.

- Haitianere vil ikke ha kontinuitet, de ønsker forandring og et brudd med fortiden, sier hun i et intervju onsdag.

Celestin (49) ble kjent da Preval ga ham i oppgave å lede veiopprydding og gjenreisningsarbeidet etter jordskjelvet. Han har slitt med å være assosiert med den upopulære presidenten. Men han har støtten til regjeringspartiet og smiler fra valgplakater på nærmest hvert gatehjørne i hovedstaden.

Titusener av haitianere samlet seg til støtte for Celestin torsdag, med mer enn fire timers sang og dans og kun 10 minutter politiske taler.

Les også: Kolera spredd til Florida

- Fusk

Neste dag anklaget Manigat Celestins tilhengere for å ha 500.000 falske stemmesedler, og advarte om at utbredt valgfusk kan spore av hennes kandidatur.

Martelly kom også med anklager om «omfattende fusk» fredag, og skyldte på tjenestemenn som står Manigat og Celestin nær. Ingen av kandidatene er ventet å få de 50 prosent av stemmene som kreves for en ren seier. De to ledende kandidatene er ventet å møtes til nytt valg 16. januar, men ingenting er sikkert i haitisk politikk.

Lederen for FNs fredsbevarende styrker Edmond Mulet sa til en avis lørdag at alle stemmer som avgis vil bli respektert.

Myndighetene på Den dominikanske republikk meldte på sin side at en 12-åring har blitt smittet med kolera. Dermed er det seks bekreftede tilfeller i landet, som deler grense med Haiti.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside


Personvernpolicy