Sør-Korea åpner for mulige krisesamtaler

Den kinesiske statsråden Dai Bingguo møtte Sør-Koreas president Lee Myung-Bak (t.v.) i presidentens Blå hus i Seoul tidlig søndag. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Den kinesiske statsråden Dai Bingguo møtte Sør-Koreas president Lee Myung-Bak (t.v.) i presidentens Blå hus i Seoul tidlig søndag. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Kina ber om et snarlige krisesamtaler om situasjonen mellom Nord- og Sør-Korea, og Sør-Korea sier at man vil vurdere forslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed tok den diplomatiske utviklingen en ny vending etter at Sør-Korea først reagerte med å avvise Kinas forslag.

Sør-Korea vil vurdere det kinesiske forslaget «meget omhyggelig», heter det i en uttalelse fra Sør-Koreas utenriksdepartement som en reaksjon på et kinesisk forslag.

Hastemøte

Kina foreslo søndag et hastemøte mellom landene i sekspartsforhandlingene om Nord-Koreas atomprogram.

Les også: Ber journalister forlate sørkoreansk øy

Kina ønsker at møtet holdes tidlig i desember, og oppfordringen ble presentert på en kort pressekonferanse i Beijing av Kinas viseutenriksminister Wu Dawei.

– Etter omhyggelige vurderinger foreslår den kinesiske siden krisekonsultasjoner mellom delegasjonslederne i sekspartsforhandlingene tidlig i desember i Beijing for å utveksle synspunkter på de store spørsmålene som for tiden bekymrer partene, sa Wu, Kinas delegasjonsleder i forhandlingene, i Beijing.

Les også: Nord-Korea beklager sivile drepte

Utspillet er det foreløpig siste etter at Kina de siste dagene har tatt flere diplomatiske kontakter for å påvirke situasjonen, også med Russland og Nord-Korea. En nordkoreansk representant, lederen for Nord-Koreas nasjonalforsamling, er ventet til Beijing tirsdag.

Først nei

Men Sør-Koreas presidentkontor avviste tilsynelatende utspillet etter meget kort tid ved å si at tiden ikke er inne for en gjenopptakelse av samtalene nå.

Spørsmålet om et møte mellom landene ble tatt opp på et møte tidligere søndag mellom Sør-Koreas president Lee Myung-bak og den kinesiske statsråden Dai Bingguo, opplyste presidenttalsmann Hong Sang-pyo i Seoul.

– Lee gjorde det klart at tidspunktet ikke var inne for å diskutere dette, skrev det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Men i et senere tilsvar fra utenriksdepartementet åpner sørkoreanske myndigheter tilsynelatende for det kinesiske initiativet.

Japan ga ingen forpliktende svar på det kinesiske utspillet.

– Vi vil svare forsiktig i samarbeid med Sør-Korea og USA, sier visekabinettsekretær Tetsuro Fukuyama til nyhetsbyrået Kyodo.

En annen japansk representant sier til Kyodo at sekspartsforhandlingene og spørsmålet om det nordkoreanske angrepet på øya Yeonpyeong må holdes atskilt.

Nord-Korea brøt

Nord-Korea ga i april 2009 beskjed om at landet ikke lenger ville delta i samtalene fordi man var misfornøyd med kompensasjonen man hadde mottatt etter avtalen som ble inngått i 2007.

Kina har forsøkt å løse gjentatte kriser om Nord-Koreas atomprogram og har vært vert for sekspartsforhandlingene siden 2003.

Sekslandssamtalene er internasjonale samtaler som har dreid seg om Nord-Koreas atomprogram og motytelser fra utlandet dersom Nord-Korea avbryter programmet og tillater inspeksjoner fra det internasjonale atomenergibyrået IAEA.

Sekspartsforhandlingene har fått navnet fordi seks land deltar: Sør-Korea, Nord-Korea, Japan, Kina, Russland og USA.


Personvernpolicy