Ber journalister forlate sørkoreansk øy

Sør-Korea og USA startet søndag en felles militærøvelse i Gulehavet. Foto: REUTERS / Jo Yong-hak / SCANPIX.
Sør-Korea og USA startet søndag en felles militærøvelse i Gulehavet. Foto: REUTERS / Jo Yong-hak / SCANPIX.

Sør-Koreas forsvarsdepartement ber journalister forlate øya Yeonpyeong som ble angrepet med granater fra Nord-Korea tirsdag i uka som gikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alle journalister må forlate Yeonpyeong, heter det i en tekstmelding til journalisters mobiltelefoner.

Det skal ha blitt hørt ny skyting med artilleriild utenfor øya Yeonpyeong i Gulehavet søndag etter at Sør-Korea og USA satte i gang en felles militærøvelse i området, ifølge sørkoreanske medier.

Les også: Nord-Korea beklager sivile drepte

Beboere på øya ble beordret til å søke tilflukt i bunkere like før skytingen startet, men fikk senere tillatelse til å forlate tilfluktsrommene igjen.

En militær flåteøvelse med sørkoreanske og amerikanske styrker er i gang i Gulehavet. Nord-Korea melder at raketter er gjort klare.

Kina

Kina opplyste søndag at man er enig med Sør-Koreas president Lee Myung-bak om å forsøke å lette spenningen i området, men betegner situasjonen som bekymringsfull. Kommentarene kom etter et møte mellom den kinesiske statsråden Dai Bingguo og president Lee, rapporterte det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Les også: - Gi dem en utstrakt hånd

– Samtidig som de understreker at situasjonen er bekymringsfull, er de to sidene enige om at berørte parter skal gjøre felles anstrengelser for å engasjere seg i seriøse kontakter og dialog for å lette spenningen, skriver Xinhua.

Samtalene mellom president Lee og Dai betegnes som «dyptgripende» og «åpenhjertige».

Kina er det landet som står Nord-Korea nærmest.

Les også: Nord-Korea advarer mot militærøvelse

Drept

Øya Yeonpyeong ble tirsdag rammet av artilleriild fra nordkoreansk side, og situasjonen har i ettertid vært svært anspent i regionen. Fire sørkoreanere, deriblant to soldater og to sivilpersoner, ble drept i artilleriangrepet.

Nord-Korea har i kraftige ordelag advart Sør-Korea og USA mot å gjennomføre den planlagte militærøvelsen i Gulehavet. Men natt til søndag norsk tid kunne USAs styrker i området likevel bekrefte at øvelsen var i gang.

Les også: - Nord-Korea gjennomfører artilleriøvelse

Nord-Koreas første reaksjon var å klargjøre bakke-til-bakke-raketter på utskytningsramper, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. Bakke-til-luft-raketter skal ha blitt flyttet nærmere frontlinjene.

I en uttalelse fra Nord-Koreas statskontrollerte nyhetsbyrå KCNA het det at Nord-Korea ville gjennomføre nye angrep dersom USA og Sør-Korea krenket nordkoreanske territorialfarvann under sin militærøvelse.

Det amerikanske hangarskipet USS George Washington deltar i militærøvelsen.

Personvernpolicy