– Flaks at ikke liv gikk tapt i gasseksplosjon

En kraftig eksplosjon rystet en boligblokk i Otta fredag kveld. Kart: Google Maps.
En kraftig eksplosjon rystet en boligblokk i Otta fredag kveld. Kart: Google Maps.

Feil ved gassanlegget er trolig årsaken til den kraftige eksplosjonen i en boligblokk på Otta i Oppland fredag kveld. Politiet mener det er flaks at ingen ble alvorlig skadet eller mistet livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen av de 19 beboerne som var hjemme, ble alvorlig skadd, men en 67 år gammel mann ble sendt til sykehuset i Lillehammer og en 78 år gammel mann ble sendt til behandling på helseheimen på Otta.

67-åringen lå til observasjon ved sykehuset lørdag. En person er sendt til St. Olavs hospital i Trondheim med røykskader og hjertetrøbbel.

– Jeg hadde lagt meg da gasseksplosjonen kom. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å komme meg ut så fort som mulig. Jeg vaklet ut i bare trusa, barbeint og oppå glasskår forteller Jan Gisle Granly (85) til NRK.

Flere andre fikk behandling på stedet.

– Det var bare flaks at denne ulykken ikke kostet menneskeliv. Bygningen har fått veldig store skader, og en av veggene er blåst rett ut, sier operasjonsleder Per Solberg i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB.

Kripos bistår

Den kraftige eksplosjonen nærmest raserte boligblokken i Ola Dahls gate i Otta sentrum. Feil ved gassanlegget hver leilighet er tilkoblet, er trolig årsaken til ulykken.

– Det er et gassanlegg med en tank på utsiden. På mandag skal vi ha en teknisk gjennomgang sammen med Kripos og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, sier Solberg.

Politiet har foreløpig ingen indikasjoner på hva ved anlegget som forårsaket ulykken eller om det skyldes en driftsfeil.

Kan ha skjedd i gangen

Gassanlegget ble installert i bygget i 2007-2008 og forsyner peiser i leilighetene med gass.

– Vi hadde forrige årlige kontroll der i mars og var senest innom og sjekket tanken for en måned siden, sier daglig leder Svein Simonsen i Norsk Gassnett til NTB.

De sto ikke selv for installasjonen, men har en serviceavtale med borettslaget. Ifølge NRK tyder mye på at eksplosjonen skjedde i gangen i første etasje.

– Hele anlegget og tanken er på utsiden av huset. Meg bekjent er det eneste inne i bygget rør ut til hver enkelt peis. Og disse går ikke gjennom gangen. Men jeg vil ikke spekulere rundt årsaken til ulykken. Det får bli opp til etterforskerne, sier Simonsen, som understreker at de vil bistå politiet med å finne årsaken.

Ubeboelige lenge

Dører og gjenstander ble slengt langt ut på gårdsplassen mot nabobyggene. Vegger er blåst inn og det er registrert grove sprekker i veggene. Flere måtte reddes ned fra verandaen på grunn av gass og røyk i oppgangen, skriver GD.no. En brann som oppsto etter smellet i den fem etasjer høye boligblokken, ble raskt slukket.

13 av de 14 leilighetene i bygget ble berørt av eksplosjonen, men på grunn av konstruksjonsmessige skader på bygget vil alle leilighetene bli ubeboelige i lang tid, opplyser politiet.

– Men beboerne har fått vært inne og hentet nødvendige eiendeler, sier operasjonsleder Solberg.(©NTB)

Personvernpolicy