Norske 17-åringer løslatt fra varetekt i Cambridge

De to 17-åringene ble arrestert fredag hjemme hos vertsfamilien sin etter at politiet oppdaget at de hadde bestilt eksplosiver på internett. Illustrasjonsbilde: Wikipedia / Google maps.
De to 17-åringene ble arrestert fredag hjemme hos vertsfamilien sin etter at politiet oppdaget at de hadde bestilt eksplosiver på internett. Illustrasjonsbilde: Wikipedia / Google maps.

De to norske utvekslingselevene som ble arrestert i Cambridge i England, mistenkt for å lage eksplosiver, er løslatt etter avhør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to 17-åringene ble arrestert fredag hjemme hos vertsfamilien sin etter at politiet oppdaget at de hadde bestilt eksplosiver på internett.

Materialet kan brukes til å lage hjemmelaget fyrverkeri.

Rektor ved Tromsdalen videregående skole, som elevene er på utveksling fra, tror det hele dreier seg om guttestreker.

– Ut fra våre opplysninger er ikke denne hendelsen ment på å skape frykt og redsel, men er mer en guttestrek der de involverte ikke har sett konsekvensene av sine handlinger, skriver rektor Toril Hvalryg i en pressemelding.

Overlatt til foreldrene

Etter å ha blitt avhørt av politiet i Cambridge, ble elevene overlatt til foreldrene sine. Foreldrene reiste til England da de ble varslet om arrestasjonen.

– Vi har fått opplyst at guttene hadde skaffet seg bestanddeler som man kan lage fyrverkeri med, men utover det har vi ingen opplysninger om hva slags planer de hadde, sier Hvalryg til NTB.

Les også: Norske 17-åringer arrestert mistenkt for å lage bomber


Rektor beskriver 17-åringene som hyggelige og greie gutter. Etter det hun kjenner til, var det ikke i guttenes tanker at de gjorde noe alvorlig galt.

– De er nå sammen med sine foresatte og en representant for skolen. Vi sørger for at de blir ivaretatt, sier hun.

Rektoren kjenner ikke til hva slags konsekvenser saken kan få for guttene eller hva de eventuelt er siktet for.

– Vi har ikke fått noe informasjon fra politiet, men håper å få vite mer etter hvert. I mellomtiden holder vi kontakt med guttene, sier Hvalryg.

Blir i England

Tromsø-guttene og 28 andre elever fra Tromsdalen videregående skole er for tiden på utveksling ved Cambridge Regional College. Saken får ingen konsekvenser for de andre utvekslingselevene eller for Tromsdalen videregående skole.

– Elevene skal være der hele skoleåret. De to guttene blir værende i England inntil videre, det er ingen planer om at de skal reise hjem, sier rektoren.

Informasjon om at noen skulle ha kjøpt eksplosiver utløste terroralarm hos det lokale politiet. Store politistyrker og bombeeksperter fra luftvåpenet RAF i fullt beskyttelsesutstyr rykket ut til boligområdet. Gata ble sperret av, og naboene ble anmodet om å holde seg inne, skriver nettavisen Cambridge News. Aksjonen pågikk i fire timer.

Sperringene ble først opphevet etter at de to guttene var innbrakt i politiets varetekt på Parkside politistasjon, og et mindre kvanta med kjemikalier var beslaglagt fra boligen.

Personvernpolicy