Britiske redaktører advares mot å publisere WikiLeaks-stoff

WikiLeaks-gründer Julian Assange skal snart komme med nye avsløringer som angivelig skal kunne skade forholdet mellom USA og flere av landets allierte. Foto: Valentin Flauraud (Reuters/Scanpix)
WikiLeaks-gründer Julian Assange skal snart komme med nye avsløringer som angivelig skal kunne skade forholdet mellom USA og flere av landets allierte. Foto: Valentin Flauraud (Reuters/Scanpix)

Myndighetene i Storbritannia har sendt ut et varsel til alle britiske redaktører der de anmodes om ikke å publisere WikiLeaks-saker som kan skade rikets sikkerhet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varselet er sendt ut fra den britiske Defence, Press and Broadcasting Advisory Committee, bekrefter spesialkomiteens sekretær Andrew Vallance til NRK.

– Jeg kan bekrefte at det er sendt et brev med et råd til alle britiske redaktører i forhold til den kommende offentliggjøringen fra WikiLeaks, sier Vallance til NRK.

Det såkalte DA-varselet anmoder redaktørene om ikke å publisere saker basert på dokumenter fra WikiLeaks i de tilfellene der innholdet kan skade rikets sikkerhet. Ifølge WikiLeaks’ Twitter-konto gjelder det aktuelle varselet spørsmål som har med militære operasjoner og planer å gjøre, og saker som kan ramme de britiske sikkerhets- og etterretningstjenestene.

Brannslukking

Samtidig stålsetter USA seg for de nye avsløringene som ifølge ubekreftede meldinger er varslet å komme allerede i helgen, eller i starten av neste uke.

De amerikanske ambassadene i blant annet Australia, Canada, Danmark, Israel, Storbritannia, Sverige, Tyrkia, og Norge har drevet brannslukking denne uken – før det har begynt å brenne.

Nettstedet WikiLeaks har varslet at det vil offentliggjøre nærmere 3 millioner dokumenter, og mye av innholdet skal være korrespondanse mellom amerikanske utenriksstasjoner og regjeringsapparatet hjemme i Washington.

– Lastet ned i Pentagon

I et brev til Dagbladet fredag bekreftet USAs ambassadør i Oslo, Barry White, at nedlastningen av dokumentene antas å være gjort ved forsvarsdepartementet.

Brevet er ment som et leserbrev som skal trykkes når WikiLeaks kommer med lekkasjene.

«Et solid vennskap vil ha sine opp- og nedturer. Det har vi sett de siste dagene, når dokumenter, antatt lastet ned fra det amerikanske forsvarsdepartementet, ble gjenstand for avisoppslag i pressen», heter det i brevet.

«De ser ut til å inneholde våre diplomaters vurderinger av politikk, forhandlinger og ledere fra land verden rundt, så vel som rapporter om private samtaler med personer på innsiden og utsiden av andre regjeringer», skriver White.

– USA støttet PKK

USAs ambassadør i Irak uttrykte fredag frustrasjon rundt det som venter.

– WikiLeaks utgjør et forferdelig hinder i det som er min jobb: å snakke med mennesker i fortrolighet. Jeg skjønner ikke motivasjonen bak å frigi disse dokumentene, sa Jeffrey.

Dokumenter skal blant annet vise at USA har bistått den kurdiske separatistbevegelsen PKK, ifølge den arabiske avisa Al-Hayat.

I dokumentene omtaler det amerikanske militæret PKK-medlemmer som «frihetskjempere» og «tyrkiske statsborgere», og det kommer også fram at folk fra PKK som er pågrepet i Irak, er blitt løslatt av de amerikanske militærstyrkene, skriver Al-Hayat.

– Rammer også Russland

Lekkasjene skal også kunne skade forholdet mellom USA og Russland.

Konfidensielle rapporter fra den amerikanske ambassaden i Moskva inneholder generelle vurderinger av den politiske situasjonen i Russland og lite flatterende beskrivelser av russiske politiske ledere, ifølge den respekterte næringslivsavisa Kommersant.

Avsløringene skal være av en så graverende karakter at det amerikanske utenriksdepartementet forbereder seg på et «worst-case scenario».

– Avsløringene vil legge press på forbindelsene mellom våre diplomater og våre venner verden over, sa talsmann i amerikansk UD, Philip Crowley, tidligere denne uken. (©NTB)

Personvernpolicy