Høybråten blir trolig verdens vaksinesjef

Dagfinn Høybråten ligger an til å bli styreleder i vaksinestiftelsen GAVI. Foto: Morten Holm (Scanpix)
Dagfinn Høybråten ligger an til å bli styreleder i vaksinestiftelsen GAVI. Foto: Morten Holm (Scanpix)

Avtroppende KrF-leder Dagfinn Høybråten ligger an til å overta vervet som styreleder i den globale vaksinealliansen GAVI.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har innstilt Høybråten til ledervervet. Han har allerede sittet i styret siden 2006, og er innstilt av valgkomiteen.

Ifølge Aftenposten er det nå stor sannsynlighet for at han overtar toppjobben. Styret velger sin egen leder, og den endelige avgjørelsen kommer tirsdag i neste uke.

72 land, blant dem Norge, og en rekke private aktører er med i alliansen, hvis fulle navn er Global Alliance for Vaccination and Immunisation. En av de mest profilerte giverne er Bill Gates, en av Microsofts grunnleggere og verdens rikeste mann i 15 av de siste 16 årene. I 2005 donerte stiftelsen hans 750 millioner dollar (drøyt 4,7 milliarder kroner etter datidens kurs).

Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela tok initiativet til alliansen, og han var også GAVIs første president. I tillegg har Mandelas kone, Graca Machel og tidligere president i Irland, Mary Robinson, hatt toppvervet.

Høybråten føler seg beæret over å være innstilt, men vil ikke si noe om sjansene for at han får stillingen.

– Arbeidet med vaksinespørsmål er veldig meningsfullt. Det gir dyp mening å bruke mine erfaringer i et slikt arbeid. (©NTB)

Personvernpolicy