Jetlag gir hukommelsestap

Folk som ofte krysser ulike tidssoner kan oppleve svekket hukommelse og læringsevne, viser en ny studie. Foto: Scanpix/AFP.
Folk som ofte krysser ulike tidssoner kan oppleve svekket hukommelse og læringsevne, viser en ny studie. Foto: Scanpix/AFP.

Dårlig nytt for jetsettere og skiftarbeidere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forstyrrelse av døgnrytmen kan gi dårligere hukommelse og læringsvansker lenge etter at man vender tilbake til vanlig rytme, ifølge psykologer ved universitet i California, melder Gizmag.

Forskerne har tatt for seg langtidseffekter og endringer i hjernens anatomi etter at subjektene har kommet seg fra jetlagen.

I studien brukte de kvinnelige syriske hamstere, fordi deres døgnrytme er så presis.

Hamsterne fikk døgnrytmen forstyrret med opp mot seks timer, tilsvarende en flytur fra New York til Paris. Siden ble hukommelsen og læringsevnen deres testet de to siste ukene med jetlag og en måned etter at de hadde kommet seg.

Som man har sett i tidligere studier hadde hamsterne som led av jetlag problemer med å lære enkle oppgaver som hamsterne i kontrollgruppen ikke hadde noen vansker med. Det overraskende funnet i denne undersøkelsen var at effektene vedvarte en måned etter at hamsterne hadde kommet inn i en normal døgnrytme igjen.

Det ble også påvist endringer i en del av hjernen som har med hukommelse å gjøre.

- Dette er første gang noen har gjennomført kontrollerte studier av effekten av jetlag på hjernen og hukommelsen. Vi finner at ikke bare svekkes den kongnitive evnen under jetlag, men også opptil en måned senere, sier psykologiprofessor Lance Kriegsfeld, ifølge Gizmag.

Personvernpolicy