– Stalin beordret Katyn-massakren

– Stalin beordret Katyn-massakren
– Stalin beordret Katyn-massakren

Det var Josef Stalin som personlig ga ordre om den grusomme Katyn-massakren i Polen i 1940. Det fastslår Russlands folkevalgte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Massegrav i Katyn: Et massemord som tyskerne blev dømt for under Nürnberg processenMassegrav i Katyn: Et massemord som tyskerne blev dømt for under Nürnberg processen

Russlands president Dmitrij Medvedev (i midten) sammen med ledere for politiske partier representert i Statsdumaen tidligere denne uka. Foto: REUTERS/SCANPIXRusslands president Dmitrij Medvedev (i midten) sammen med ledere for politiske partier representert i Statsdumaen tidligere denne uka. Foto: REUTERS/SCANPIX

Samtidig har president Dmitrij Medvedev varslet at han vil iverksette en avstaliniseringsbevegelse i landet, ifølge avisa Vedomosti.

Statsdumaen ble fredag enig om en tekst som bryter Russlands og Sovjetunionens mangeårige taushet om forbrytelsen i Katyn, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Tusener av polske offiserer og soldater ble likvidert og begravd i massegraver nær landsbyen Katyn vest i Russland.

– Materiale som i årevis er blitt oppbevart i hemmelige arkiver og nå er blitt offentliggjort, viser ikke bare omfanget av denne fryktelige tragedien, men også at Katyn-forbrytelsen ble utført på direkte ordre fra Stalin og andre sovjetledere, heter det i uttalelsen.

Kommunistisk motstand

Teksten er resultatet av et uvanlig stormfylt møte i Statsdumaen og ble vedtatt tross sterk motstand fra de kommunistiske representantene. Mange av dem hevder fortsatt at det var de tyske nazistene som sto bak Katyn-massakren. Dette standpunktet var offisiell sovjetpolitikk helt fram til 1990, da Mikhail Gorbatsjov innrømmet at det var Sovjetunionen som sto bak.

– Denne erklæringen er uten tvil av historisk betydning, sier lederen for Statsdumaens utenrikskomité, Konstantin Kosatsjev, som tilhører regjeringspartiet Det forente Russland.

Overgrep

President Medvedev vil ta opp Stalins rolle i russisk historie når han møter Kremls nye menneskerettighetsansvarlige Mikhail Fedotov i januar, ifølge Vedomosti.

Initiativet kan føre til mange nye avsløringer om de overgrep som ble begått mot sivile under sovjetregimet. Ifølge avisa skal alt hemmelig materiale som berører overvåking av millioner av sivile under sovjettiden, nedgraderes. Det kan føre til lange køer av mennesker som vil se mappene sine.

Kriminelt regime

I tillegg skal det letes etter rester av levninger etter folk som måtte bøte med livet i fangeleirene, og det skal reises nye monumenter til minne om dem som ble offer for Josef Stalins forfølgelse.

Menneskerettighetsforkjemperne vil ifølge Vedomosti be Medvedev om å foreta en politisk og juridisk vurdering av hvor omfattende forbrytelsene var.

Avstaliniseringskampanjen følger opp Medvedevs initiativ fra i vår, da han tok bladet fra munnen og erklærte at Sovjetunionen var et totalitært regime som systematisk brøt menneskerettighetene. (©NTB)

Personvernpolicy