Til kamp mot passiv røyking

Passiv røyking rammer barna aller mest, viser omfattende undersøkelse fra WHO. Foto: Colourbox.com
Passiv røyking rammer barna aller mest, viser omfattende undersøkelse fra WHO. Foto: Colourbox.com

Passiv røyking dreper 165.000 barn hvert år. - Vårt hovedfokus nå er å beskytte barna, sier Helsedirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om passiv røyking:

• 5 millioner mennesker dør hvert år som følge av sin tobakksbruk. Antallet ventes å øke til 8 millioner i 2030

• 80 prosent av verdens røykere bor i fattige eller middels rike land

• Tobakksrøyk inneholder 4.000 forskjellige kjemiske stoffer, av disse er 250 identifisert som skadelige og 50 som kreftfremkallende

• Passiv røyking kan forårsake en rekke hjerte- og lungesykdommer og fører hvert år til 600.000 dødsfall

• Kun 7,4 prosent av verdens befolkning lever i områder med røykelovgivning, og slik lovgiving blir mange steder heller ikke håndhevet

• Nær halvparten av verdens barn lever i et røykfullt miljø - 40 prosent har minst en forelder som røyker

(Kilde: Reuters/NTB)

I den første store globale studien som undersøker skadeeffektene av passiv røyking, har Verdens Helseorganisasjon (WHO) funnet ut at passiv røyking står for 600.000 dødsfall årlig på verdensbasis.

Studien har hentet inn data fra 192 land siden 2004, og viser at passiv røyking kan gi hjerte- og karsykdommer, lungekreft og andre luftveissykdommer.

- Kjempeviktig

Anne Hafstad, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, er ikke overrasket over resultatet. Hun ønsker undersøkelsen hjertelig velkommen

- Min umiddelbare reaksjon er at dette er nok en god dokumentasjon på at passiv røyking er et alvorlig problem. WHO bare understreker hvor stort problem passiv røyking er, sier Hafstad til ABC Nyheter.

Hun understreker at det er kjempeviktig å få denne type tall.

- Vi vet at passiv røyking tar 450 liv hvert år bare i Norge. I tillegg øker det risikoen for hjerteinfarkt med 30 prosent. Ved langtidseksponering økes risikoen for lunkekreft med 30 prosent. 50 av de som får lungekreft hvert år skyldes passiv røyking, forteller Hafstad.

Vil beskytte barna

Barn er mer utsatt for passiv røyking enn noen annen aldersgruppe, og rundt 165.000 barn dør hvert år av dette.

En tredjedel av de som dør av passiv røyking er barn som eksponeres for røyk i hjemmet, konkluderer WHO.

De har særlig høy risiko for å få astma, lungebetennelse, eller utsettes for krybbedød.

- Vårt hovedfokus for tiden er å prøve å beskytte barn mot passiv røyking. Barn er ikke ferdig utviklet, og er spesielt utsatt, påpeker Hafstad.

Basert på overføringer fra Storbritannia er helsevesenets egne kostnader relatert til passiv røyking som rammer barn anslått til ca. 21,5 millioner kroner per år, ifølge en rapport fra Helsedirektoratet.

Les også: Tobakksrøyk hjemme tar mange barneliv

Lager ny strategi

En nasjonal tobakksstrategi i regi av Helsedirektoratet løper ut 2010. En ny er under utarbeidelse, og skal legges frem neste år.

- Vi har gjort mye, og røykeloven med røykfrie serveringssteder var del av tiltak mot nettopp passiv røyking, med hensyn til de som besøker og de som jobber på serveringssteder, sier Hafstad.

Helse- og omsorgsdepartementet arbeider med flere tiltak mot passiv røyking i den nye tobakksstrategien.

- Det er for tidlig å si akkurat hva disse tiltakene blir, men vi er spesielt opptatt av å beskytte barn og unge mot tobakksrøyk. Passiv røyking er skadelig for alle, men er spesielt farlig for fostre og små barn, sier politisk rådgiver i HOD, Tord Dale, i en uttalelse til ABC Nyheter.

I dag avholdes et møte for WHOs Europaregion i Oslo, hvor helseministre og embedsverk fra 38 land deltar. Møtet dreier seg om røykerelaterte sykdommer som kreft, kols, hjerte- og karsykdommer, samt diabetes.

ABC Nyheter får opplyst at passiv røyking og WHO-undersøkelsen også vil være tema på møtet.

Personvernpolicy