Vikingtid kan bli verdensarv

Oseberghaugen i Vestfold er en aktuell kandidat når flere nordiske kulturminner fra vikingtiden skal nomineres til Unescos verdensarvliste. Bildet er tatt i september 2007, da arkeologer gjenåpnet haugen for å undersøke en sarkofag som inneholder en metallkiste med levninger av to kvinner fra vikingtiden. Arkivfoto: Peder Gjersøe / SCANPIX
Oseberghaugen i Vestfold er en aktuell kandidat når flere nordiske kulturminner fra vikingtiden skal nomineres til Unescos verdensarvliste. Bildet er tatt i september 2007, da arkeologer gjenåpnet haugen for å undersøke en sarkofag som inneholder en metallkiste med levninger av to kvinner fra vikingtiden. Arkivfoto: Peder Gjersøe / SCANPIX

Norge ønsker å få historiske steder fra vikingtiden inn på UNESCOs verdensarvliste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges kandidater er Borrehaugene i Horten, Oseberghaugen i Tønsberg, Gokstadhaugen i Sandefjord og kvernsteinsbruddet i Hyllestad i Sogn, skriver Miljøverndepartementet på sine hjemmesider.

– Historien om vikingene fascinerer over hele verden. Når vi tenker på vikingtiden, tenker vi ofte mest på tokt og herjinger. Men vikingene var også bønder, handelsfolk og produsenter. Ved å nominere disse stedene får vi vist fram mangfoldet i vikingenes kultur, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

– Stedene der unike vikingskip ble funnet og kvernsteinsbruddet i Hyllestad er blant våre fremste kulturminner. Det var nettopp skipene som dannet grunnlag for vikingenes ekspansjon og handel over en stor del av vår verden, sier riksantikvar Jørn Holme.

– En nominasjon til verdensarvlisten innebærer både forpliktelser og muligheter, sier Holme.

Vikingtidsstedene kan fortsatt ha mange overraskelser å by på. Det foregår i dag aktiv forskning på stedene.

Personvernpolicy