Advarer mot benåding for kristen

Den kristne pakistanske kvinnen Asia Bibi lytter til guvernøren for Punjabprovinsen i fengselet. Foto: Scanpix/AP.
Den kristne pakistanske kvinnen Asia Bibi lytter til guvernøren for Punjabprovinsen i fengselet. Foto: Scanpix/AP.

Pakistans mest innflytelsesrike sunnimuslimske allianse oppfordret fredag regjeringen til ikke å benåde en kristen mor som er dømt til døden for blasfemi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alliansen advarte om at en benåding vil føre til «anarki over hele landet».

Politikere og konservative geistlige er uenige om hvorvidt president Asif Ali Zardari bør benåde Asia Bibi, en fembarnsmor som er dømt til døden ved henging for å ha hånet profeten Muhammed.

Et økende antall moderate politikere støtter kravet om benåding av Bibi, mens konservative religiøse har organisert en motkampanje.

- En benåding vil føre til anarki i landet, sier lederen for det sunnimuslimske Ittehadrådet, Sahibzada Fazal Kareem, til AFP.

- Vårt standpunkt er klokkeklart. Denne straffen kan ikke bli lagt til side.

Kareem sier allianse vil lede demonstrasjoner over hele landet fredag mot ethvert forsøk på å benåde Bibi.

Paven

Rådet er motstandere av militante talibanaktivister, som kjemper mot regjeringen nordvest i Pakistan, og har også organisert demonstrasjoner mot dødelige angrep på sufihelligdommer.

Rettighetsaktivister sier Pakistans kontroversielle blasfemilovgivning fremmer islamsk ekstremisme i det muslimske landet.

Minister for minoritetsspørsmål, Shahbaz Bhatti, fremmet en forespørsel om benådning til Zardari torsdag kveld, på bakgrunn av at saken mot Bibi kun er basert på personlig fiendskap.

Pave Benedikt XVI har også bedt for Bibis løslatelse, og sier kristne i Pakistan «ofte er ofre for vold og diskriminering».

Angrepet

Bibi ble pågrepet i juni 2009 etter at kvinnelige muslimske arbeidere nektet å drikke fra en bolle vann hun ble bedt om å hente da hun jobbet på åkeren.

Noen dager senere klaget kvinnene over at hun hadde kommet med nedsettende bemerkninger om profeten Muhammed. Bibi ble angrepet av en mobb, pågrepet av politiet og dømt 8. november.

Rettighetsaktivister og pressgrupper sier det er første gang en kvinne har blitt dømt til henging for blasfemi i Pakistan.

Bare omkring tre prosent av Pakistans befolkning på 167 millioner er antatt å være ikke-muslimer.

Personvernpolicy