Nøtter er verst

Julen nærmer seg om mange må passe på så de ikke får i seg nøtter. Nøtteallergi topper listen over matvarer nordmenn er allergiske mot. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Julen nærmer seg om mange må passe på så de ikke får i seg nøtter. Nøtteallergi topper listen over matvarer nordmenn er allergiske mot. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Topper statistikken over hva folk er allergiske mot.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ti år har man kunnet registrere hvilke type matallergier folk har. Tallenes tale er klar.

Nøtter er verstingen blant det folk i Norge ikke tåler. Hasselnøtter og peanøtter er henholdsvis nummer én og to på allergitoppen.

Det skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider i dag.

De allergiske reaksjonene kan være alvorlige og i verste fall dødelige, men forekomsten av alvorlige allergiske reaksjoner på mat i Norge er ikke kjent.

100.000 rammet

Matallergi er et problem for rundt 100 000 mennesker i Norge. To til tre prosent av den voksne befolkningen og fem til syv prosent av de små barna er rammet. Fordelingen mellom kvinner og menn er henholdsvis 60 og 40 prosent.

Det som plager barn mest er egg og melk, hos de voksne er det hasselnøtter og peanøtter.

Det er også mange voksne som reagerer på skalldyr. FHI opplyser imidlertid at det er relativt sett få som reagerer på fisk.

Pollenallergi ser ut til å ha blitt vanligere nå enn før.

Redskap for økt kunnskap

For å øke kunnskapen om allergiske reaksjoner på mat i Norge, ble det i 2000 etablert et nasjonalt Matallergiregister. Registeret er et frivillig meldesystem finansiert av helsemyndighetene og er et samarbeidstiltak mellom Folkehelseinstituttet, Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Folkehelseinstituttet står for den daglige driften.

Nå oppfordres de som har en form for allergi til å melde i fra om hva de reagerer på. Dette for å kartlegge, og kanskje forebygge, allergier for fremtiden.

FHI skriver videre at oppblomstringen av allergier blant annet kan komme av at unge oftere enn før spiser ute og at det er en økt import av ukjente og nye matvarer.

Men ingen av disse muligheten har man så langt kunnet bevise.

Personvernpolicy