Skottene får dommerhjelp

Det blir runde i skotsk eliteserie til helgen. Både Celtics Samaras og Hearts' Bouzid (skjult) får nå hjelp av utenlandske dommere til å dømme kampene. (Foto: Scanpix)
Det blir runde i skotsk eliteserie til helgen. Både Celtics Samaras og Hearts' Bouzid (skjult) får nå hjelp av utenlandske dommere til å dømme kampene. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tom Henning Øvrebø ville selv takket nei til å dømme i Skottland om han hadde blitt spurt, men mener det er uproblematisk at andre nasjoners dommere stepper inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skotske fotballforbundet (SFA) er blitt enige med flere andre nasjonale fotballforbund i Europa om å låne dommere fra ulike nasjonale forbund. Noen av de norske toppdommerne er også blitt spurt, men har takket nei i solidaritet med sine skotske kolleger.

– SFA bekrefter at det er inngått en avtale med flere europeiske nasjonale fotballforbund for å sikre at kampene i eliteserien og ligacupfinalen mellom Queen of South og Ross spilles som planlagt.

Les også: - Sender et signal til alle

- Uproblematisk

Den norske dommeren Tom Henning Øvrebø mener det er uproblematisk at andre nasjoners dommere nå stepper inn i Skottland.

- Jeg ville selv ha takket nei dersom jeg ble spurt og jeg synes i utgangspunktet det er uproblematisk at noen velger en annen løsning. Dommerne i Skottland har nå fått markert sitt syn i saken, det er tross alt det viktigste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men kan man karakterisere dette som streikebryteri blant dommerne?

- Nå vet ikke jeg hva slags arbeidsforhold de skotske dommerne har med sitt nasjonale forbund, men hadde det skjedd i Norge så kunne man ikke kalt aksjonen en streik. Vi hadde bare sagt at vi ikke ville dømt, men det hadde ikke vært noen streik, sier Øvrebø til ABC Nyheter.

Tom Henning Øvrebø ville takket nei til å dømme i Skottland, men mener konflikten er uproblematisk. (Foto: Scanpix)Tom Henning Øvrebø ville takket nei til å dømme i Skottland, men mener konflikten er uproblematisk. (Foto: Scanpix)

Han tror heller ikke at det som nå skjer vil forsure dommermiljøet for fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nei, det tror jeg ikke. Man må også se dette fra forbundets side. Jeg tror det viktigste i denne saken er at dommerne har markert sine meninger rundt dette.

- Modig gjort

De skotske dommerne går til streik for å markere at de er lei dårlige arbeidsforhold og sur kritikk fra flere kanter. De er lei av at spillere, managere og klubbenes ledelse går ut i mediene med kritikk av dommerens innsats. Dommerne er dessuten bekymret for sin egen sikkerhet, og de mener at skotske fotballmyndigheter har gjort for lite å gjøre noe med dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet fikk den unge dommeren William Collum, som i oktober i år dømte sitt første Old Firm, oppgjøret mellom Rangers og Celtic, drapstrusler rettet mot seg.

Brage Sandmoen føler stor sympati for sine skotske venner og mener det er viktig å ta signalene fra skottene på alvor.

- Dersom noen dommere mener ting ikke er som det skal være, så må man ta det innover seg. Jeg kjenner ikke godt nok til hvorfor dette har oppstått, men har stor sympati for at de tør å stå opp. Det er modig gjort, sier Sandmoen til ABC Nyheter.

Sandmoen tror som Øvrebø at miljøet ikke vil bli påvirket av at utenlandske dommere trer inn i skotsk liga for en runde.

- Jeg kommer aldri til å legge de dommerne for hat. Jeg tror at skottene har oppnådd det viktigste, nemlig å markere saken.

Heller ikke Brage Sandmoen ble forespurt om å dømme i Skottland.

SFA forsøkte å avverge streiken ved å forby klubbenes ledelse å kritisere dommerens innsats umiddelbart etter en kamp.

Men konflikten ble ikke løst selv etter såkalte positive møter onsdag.

BBC melder onsdag kveld at dommere fra Polen og Israel vil stille opp for det skotske fotballforbundet.