Anmelder barnevernet for tortur mot femåring

Illustrasjonsfoto: Coulourbox.com
Illustrasjonsfoto: Coulourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En fem år gammel autistisk gutt er blitt utsatt for tvang som bærer preg av tortur, mener advokat Thea W. Totland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En barneverntjeneste i Buskerud, en barnehage og psykiatritjenesten i Vestfold er anmeldt for brudd på straffelovens torturparagraf. Gutten skal ha blitt tvunget til å sitte på do 12 ganger hver dag

– Jeg mener det foreligger straffbare forhold knyttet til de anmeldtes bruk av tvang overfor en liten autistisk gutt, skriver advokat Thea W. Totland i anmeldelsen.

– Bryter barnekonvensjonen

Hun skriver videre at etter hennes oppfatning rammes handlingen av straffelovens torturparagraf, alternativt bestemmelsen om legemsfornærmelse.

Handlingen ble utført av den aktuelle barnehagen på instruks fra et senter under psykiatritjenesten i Vestfold og barneverntjenesten i en kommune i Buskerud.

– Handlingen er samtidig i strid med barnelovens bestemmelse om vold mot barn samt FNs barnekonvensjon om vold og tortur mot barn, skriver Totland videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ulik virkelighetsoppfatning

Barnevernsleder Knut Magnus Myrvold i Røyken avviser ikke beskrivelsene advokaten kommer med, men mener saken som nå har oppstått beror på misforståelser.

– Det er ikke snakk om falske påstander, men om ulik oppfattelse av virkeligheten. Det er ofte en naturlig prosess når man ser på detaljer i noe, sier Myrvold til NRK. Han hadde ønsket seg mer omfattende drøftelser rundt forståelsen av saken før Totland gikk til «et så drastisk skritt» som å anmelde.

Verken den anmeldte barnehagen eller psykiatritjenesten i Vestfold har ønsket å kommentere saken så langt. (©NTB)

Saken oppdateres