Økt uro foran valget i Haiti

Deler av opposisjonen ønsker at myndighetene skal utsette valget i Haiti søndag, men valget ser ut til å gå sin gang. Også flere menneskerettsorganisasjoner mener valget bør utsettes – blant annet på grunn av koleraepidemien i landet. Foto: REUTERS / Keith Bedford / SCANPIX
Deler av opposisjonen ønsker at myndighetene skal utsette valget i Haiti søndag, men valget ser ut til å gå sin gang. Også flere menneskerettsorganisasjoner mener valget bør utsettes – blant annet på grunn av koleraepidemien i landet. Foto: REUTERS / Keith Bedford / SCANPIX

Oppfordringene om å boikotte valget i Haiti øker blant opposisjonen. – Dette vil bare bli verre, bare vent til søndag, sier en av demonstrantene som har tatt til gatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste tiden har det vært flere demonstrasjoner og protestaksjoner i Haiti mot regjeringens planer om å avholde valg søndag. To personer ble drept, og flere andre såret i voldelige sammenstøt mellom tilhengere av to rivaliserende presidentkandidater i byen Beaumont sør i Haiti mandag kveld.

Flere ambassader i landet har kommet med advarsler.

– Vi venter mer vold, og vi anbefaler derfor folk om ikke å reise til Haiti nå, heter det i rådet fra den amerikanske ambassaden i landet. Den tyske ambassaden ber folk om å være forsiktige og holde seg unna store folkemengder.

Økende sinne

Koleraepidemien gjør forholdene i det jordskjelvrammede og politisk ustabile landet enda vanskeligere, og menneskerettsorganisasjoner har bedt myndighetene om å utsette presidentvalget.

Blant opposisjonen øker sinnet mot at myndighetene likevel velger å la valget gå sin gang.

– Det planlagte valget kommer ikke til å endre noe i Haiti. Her er de bare ivrige etter å holde den samme lille gruppa ved makten. Vi må si nei til valg nå, understreker Fritz-Gerald Charles, som er med på å arrangere protestaksjonene.

– Du har ikke sett noe ennå, bare vent til søndag, sier en av demonstrantene som deltok sammen med flere andre i en protestaksjon utenfor de jordskjelvrammede restene av presidentpalasset tidligere denne uka.

Kritikk av FN

Sinnet retter seg også mot det internasjonale samfunnet og FN.

– De har alltid støttet valgene her, men de har aldri krevet at regjeringen skal bruke makten på vegne av folket som lider, sier demonstrant Wisly Simeon.

Internasjonale aktører, deriblant den nepalske FN-kontingenten blir dessuten beskyldt for å ha hatt med seg kolerasmitten, som nå herjer landet. Over 1.400 mennesker har dødd av kolera, og epidemien ser ikke ut til å ebbe ut. Det gjør ikke situasjonen mer stabil. (©NTB)

Personvernpolicy