Stripen er tilbake

Beltet man trodde forsvant i fjor vår dukker nå frem igjen i Jupiters atmosfære. Foto: NASA/JPL/UH/NIRI/Gemini/UC Berkeley
Beltet man trodde forsvant i fjor vår dukker nå frem igjen i Jupiters atmosfære. Foto: NASA/JPL/UH/NIRI/Gemini/UC Berkeley

Nye Nasabilder støtter teorien om at en av Jupiters striper som «forsvant» i fjor vår er tilbake igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye observasjonene vil la forskerne øke sin forståelse av sammenhengen mellom vinden og skysammensetningen på Jupiter, melder Nasa.

- Grunnen til at Jupiter lot til å «miste» dette båndet er at vindmønstrene i området døde ut, sier Glenn Orton ved JPL.

- En av tingene vi så etter i det infrarøde spekteret var beviser for at det mørkere materialet vest for den lyse flekken faktisk var begynnelsen på et opphold i skydekket, som er akkurat det vi observerte.

Det hvite skydekket består av ammoniakkis. Når de hvite skyene flyter opp til høyere områder dekker de til det brune materialet, som beveger seg lavere i atmosfæren.

Med noen tiårs mellomrom blir beltet sør for ekvator helt hvitt i et eller to år.

Det hvite båndet er ikke den eneste endringen på gasskjempen. Samtidig fikk Jupiters store røde flekk en mørkere rødfarge. Denne stormen er tre ganger så stor som jorden og mer enn et århundre gammel, og vil trolig bli lysere igjen når beltet sør for ekvator vender tilbake.


Personvernpolicy